Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Voin kulutus ja kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin Suomessa

with 5 comments

Tähän kuvaajaan on merkitty voin kulutus ja ikävakioitu kuolleisuus verenkiertoelinten sairauksiin vuosien 1969-2012 ajalta Suomessa.

Voin kulutus ja kuolleisuus verenkiertoelinten sairauksiin Suomessa

 

Vuodesta 1969 alkaen voin kulutus ja kuolleisuus ovat laskeneet aika lailla samansuuntaisesti aina vuoteen 2003 asti. Sen jälkeen voin kulutuksen lasku loppui, ja kulutus lähti selvään nousuun vuoden 2007 jälkeen. Muutos voin kulutuksessa ei ole muuttanut kuolleisuuden laskevaa suuntaa vuoteen 2012 mennessä.

Tällaisista tilastoista ei voi tietenkään päätellä mitään varmuudella. Verenkiertoelinten sairauksiin vaikuttaa monet tekijät, ja voin vaikutuskin niihin on kyseenalainen.

Matti Uusitupa, joka toimi mm. professorina Itä-Suomen yliopistolla ja Sydänliiton puheenjohtajana, sanoi Savon Sanomille vuonna 2011, että ”jos rasvaisten maitotuotteiden suosion kasvu jatkuu, tulokset näkyvät jo 3-5 vuoden kuluttua”. THL:n ylijohtaja Erkki Vartiainen esitti Ylelle varovaisemman arvion: ”Jos kovia rasvoja suosiva trendi jää pysyväksi, satoa korjataan viimeistään vuoteen 2020 mennessä.”

Uusituvan ennusteen pitäisi toteutua varsin pian, vuosina 2014-2016, jos hän on oikeassa. Hän ei kuitenkaan ole enää aktiivisesti työelämässä vastaamassa puheistaan. Näinköhän on Vartiainenkaan vuonna 2020?

Suomessa siis voin kulutus kääntyi nousuun vuoden 2007 jälkeen. Ruotsissa on käynyt samoin, mutta jo kolme vuotta aikaisemmin, vuoden 2004 jälkeen. Ruotsissakaan jo kymmenen vuotta sitten tapahtunut voin kulutuksen selvä kasvu ei ole vaikuttanut sydäninfarktitilastoihin.

Kuva: Andreas Eenfeldt / dietdoctor.com

Kuva: Andreas Eenfeldt / dietdoctor.com

 

Ovatko Uusitupa ja Vartiainen oikeassa vai väärässä? Pitäisikö voin kulutuksen kasvu jo näkyä sydän- ja verisuonitautien tilastoissa Suomessa ja Ruotsissa?

About these ads

Written by Jari

2.4.2014 at 17.40

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hieman aiheesta sivuun mutta onko Jari aikonut kauankin pysyä ”ilman sidonnaisuuksia”? Eikö olisi aika harkita ”rahastaa nimelläsi” ja siirtyä esim mainoskasvoksi joillekkin tuotteille?

    Jussipussi

    2.4.2014 at 18.42

    • Ei näin pienellä kielialueella taida bloggauksella olla paljoakaan taloudellisia mahdollisuuksia. Ihan mukava harrastus kuitenkin. :)

      Jari

      3.4.2014 at 21.22

  2. Ihan kiva, että tuot näitä graafeja esille, vaikka ei mitää kausaalista niistä näekään. Kyllähän se nyt vaan taas viimeaikaisimmat tiedot kokonaisuudessaan vahvistaa sitä käsitystä ettei voilla ole ainakaan mitään kovin merkittävää roolia sydän ja verisuonisairauksissa. Maitorasvat näyttäisivät olevan jopa suojaavia…

    Someone

    9.4.2014 at 21.06

    • Ja höpsis. Tämä – kuten ei muukaan ekologinen korrelaatio – ei pysty kertomaan mitään voin roolista, ei hyvässä tai pahassa. ”Maitorasvat” puolestaan ovat tutkimuskirjallisuudessa (kohorttinäyttö) sen verran laaja kokonaisuus, että yksittäisen tekijän kuten voin roolista on vaikeaa sanoa mitään. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ne maitorasvojen suojaavat vaikutukset liittyvät lähinnä hapanmaitotuotteisiin.

      Mie

      13.4.2014 at 15.54

      • Hienoa, Mie! Kirjoittelussasi alkaa olemaan jo järjen juoksuakin. Pidin sinua Puskauskontomiehenä mutta nyt nostan jo hattua

        Hemmi

        15.4.2014 at 16.47


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

Liity 55 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: