Voilla matalampi veren rasvapitoisuus kuin kasviöljyllä
Kohonnut veren rasvapitoisuus on itsenäinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Lundin yliopiston tutkijat Ruotsissa selvittivät erilaisten rasvojen vaikutusta aterianjälkeiseen veren rasvapitoisuuteen (triglyseridit). 47 koehenkilöä söivät aterian yhteydessä joko uudenlaista rypsi- ja pellavaöljyn seosta, voita tai oliiviöljyä. Henkilöille tehtiin useita verikokeita aterian jälkeen.
Kun ateria sisälsi voita, veren rasvapitoisuus nousi merkittävästi vähemmän kuin kasviöljyä sisältäneen aterian jälkeen. Miehillä ero oli suurempi kuin naisilla.
Voin pienempi vaikutus veren rasvapitoisuuteen selittyy sillä, että viidennes voin rasvasta koostuu lyhyt- ja keskipitkistä rasvahapoista, joita elimistö voi käyttää suoraan energiana ja joiden vaikutus veren rasvapitoisuuteen on siten vähäinen. Suoliston solut saattavat myös mieluummin varastoida voin rasvahappoja kuin kasviöljyjen pitkäketjuisia rasvahappoja.
Lähde: Butter produces lower blood fats than olive oil – Lund University
Myöskin aikaisemmin vuonna 2007 Saska Tuomasjukan väitöstutkimuksessa (Turun yliopisto) todettiin, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä.
Lähde: Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia – Turun yliopisto
Lihavuuden syitä tutkiva Stephan Guyenet toteaa blogissaan, että korkeat triglyseriditasot heikentävät leptiinin toimintaa, mikä näyttäisi aiheuttavan lihavuutta.
http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/01/body-fat-setpoint-part-ii-mechanisms-of.html
Valtsu
15.2.2010 at 11.19
[…] maitotuotteiden käyttäjillä oli vähemmän sydänkuolemia. Ruotsalaistutkimuksessa voilla saavutettiin matalampi veren rasvapitoisuus kuin kasviöljyllä. Täysmaidon juonti on yhteydessä pienempään eturauhassyövän riskiin ja […]
Pekka Puska ja Mikael Fogelholm antavat virheellistä tietoa Ilta-Sanomissa « Ravitsemus ja terveys
16.10.2011 at 14.21