Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on turvallinen pitkällä aikavälillä

leave a comment »

Johns Hopkinsin yliopiston ja lastensairaalan tutkijat Yhdysvalloissa seurasivat epileptikkolapsia ja nuoria aikuisia, jotka ovat aikaisemmin noudattaneet ketogeenistä eli hyvin vähän hiilihydraatteja ja hyvin paljon rasvaa sisältävää ruokavaliota sairaudensa hoidossa. Tutkimuksessa oli mukana 101 potilasta, jotka noudattivat ruokavaliota vaihtelevan ajan, 16 kuukaudesta 8 vuoteen.

Kukaan potilaista ei ilmoittanut haitallisia sydän- ja verisuoniterveyteen liittyviä sivuoireita kuten sydänkohtausta, sydämen laajentumista tai epänormaalia plakin kerääntymistä valtimoihin. Yhdellä potilaalla oli korkea verenpaine.

Kaksi potilasta ilmoitti saaneensa munuaiskiviä ruokavalion lopettamisen jälkeen. Munuaiskivet ovat yhtä yleisiä myös väestöllä, jota ei ole hoidettu ketogeenisellä ruokavaliolla.

Maksa- ja munuaistoimintonsa testanneilla potilailla kaikki tulokset olivat normaaleja. Kolesteroliarvot mittauttaneista potilaista (26) oli kokonaiskolesteroli yli viitearvon kolmella henkilöllä.

Johtava tutkija Eric Kossoff sanoi: Olemme aina uskoneet ketogeenisen ruokavalion olevan suhteellisen turvallinen pitkällä aikavälillä tilapäisistä sivuoireista huolimatta, ja nyt meillä on näyttöä. Tutkimuksemme pitäisi lopettaa toistuvat epäilykset ruokavalion pitkän aikavälin turvallisuudesta.

Tutkimus julkaistiin Epilepsia-lehdessä. Long-term outcomes of children treated with the ketogenic diet in the past

Samansuuntaisia tuloksia raportoivat myös puolalaistutkijat vuonna 2008. Heidän tutkimuksessaan 22 koehenkilöä noudatti vähähiilihydraattista ruokavaliota yli kolmen vuoden ajan, ja veriarvoissa ei havaittu mitään hälyttävää.

Tutkimus julkaistiin Nutrition Research -lehdessä. Long-term consumption of a carbohydrate-restricted diet does not induce deleterious metabolic effects

Written by Jari

19.2.2010 klo 15.04

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: