Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Geenit voivat kertoa paremman laihdutusruokavalion

with 14 comments

Tutkijat esittelivät Amerikan Sydänliiton (AHA) kokouksessa uutta mielenkiintoista tietoa laihdutuksesta; Sopiva laihdutusruokavalio voi riippua geeneistä.

Erilaisia laihdutusruokavalioita verranneen tutkimuksen koehenkilöistä osa kutsuttiin geenitesteihin. Tutkijat havaitsivat, että ne henkilöt, jotka olivat genotyypilleen sopivalla ruokavaliolla, laihtuivat keskimäärin 5,3 % painostaan, kun taas väärällä ruokavaliolla olevat henkilöt laihtuivat keskimäärin vain 2,3 % painostaan.

45 prosentilla valkoisista amerikkalaisista on genotyyppi, jolle sopii paremmin vähähiilihydraattinen ruokavalio. Heillä on tavallisesta poikkeava insuliinivaste, ja elimistö varastoi hiilihydraatit helpommin rasvaksi.

39 prosentilla on genotyyppi, jolle sopii paremmin vähärasvainen ruokavalio. Heidän suolistossaan rasva imeytyy tavallista tehokkaammin.

Loput 16 prosenttia ovat kaikkein epäonnisimpia – heillä on molemmat genotyypit, joten he joutuvat painoa hallitakseen välttelemään sekä hiilihydraatteja että rasvoja.

Lähde: Reuters – New gene test may help you pick your diet: report

Myös aikaisemmin vuonna 2008 ja 2007 julkaistuissa tutkimuksissa havaittiin, että insuliinivaste vaikuttaa sopivaan painonhallintaruokavalioon.

American Journal of Clinical NutritionA novel interaction between dietary composition and insulin secretion: effects on weight gain in the Quebec Family Study
Journal of the Americal Medical AssociationEffects of a Low–Glycemic Load vs Low-Fat Diet in Obese Young Adults: A Randomized Trial

Written by Jari

4.3.2010 klo 7.46

14 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vau wee! Ja kohta rantautuvat pikatestit? 🙂

  MahaTar

  4.3.2010 at 12.26

 2. […] Lähde: Ravitsemus ja terveys […]

 3. Joo, minä tahdon myös tuollaiseen testiin. Missäköhän sen sais (kohtuu hintaan) teettää itsellään?

  Miriam

  5.3.2010 at 8.50

 4. Tätä juttua luettuna ja Ameriikan webbisivuilla käyneenä näyttäisi kyllä uutinen enemmän ”DNA testi myyntikikka”-jutulta. En löytänyt mitään ”tutkimusta” tai linkkiä tutkimukseen, joka olisi julkinen ja josta voisi todeta että asian on näin. Otos oli myös aika pieni.

  Mutta voihan tämä silti pitää paikkansa, mutta rasvan imeytyminen ja suolen toiminta ei ole staattista Mm. ihmisillä joilta suolta joudutaan leikkaamaan, niin suoli palautuu eli adaptoituu ja pystyy imemään ruoka-ainetta kuin aiemmin. Samoin keliakiapotilailla ennen kuin siirtyvät gluteiinittomalle ruokavaliolle.

  Jos tämä teoria pitäisi paikkansa, niin Insuliinin määränhän voi mitata, ja jos sokeriarvot on koholla, kuulut luultavasti low-carb porukkaan. Jos taas syöt rasvaista ruokaa ja vatsa menee sekaisin, niin luultavasti kuulut ”huonosti rasvaa imeviin”. Aasialaisethan ovat tyypillisiä huonostu rasvaa imeviä, sillä heille tulee helposti ”rasvaripulia”.

  Teme

  5.3.2010 at 13.44

 5. Varmasti on DNA-testien myyntikin kannustimena näillä tutkijoilla. Noissa AHAn kokoontumisissa julkaistuja papereita voi käsittääkseni kyllä selailla jossakin, mutta ei välttämättä vapaasti ilman tunnuksia. Koehenkilöt tulivat tästä vanhemmasta tutkimuksesta:

  Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women
  http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/297/9/969

  Omaa tyyppiähän voi tietysti selvittää myös ilman DNA-testiä. Aterianjälkeinen insuliiniarvo lienee varsin helposti mitattavissa. Ja jos erilaisia ruokavalioita noudattaa jonkin aikaa, voi kuulostella omaa kroppaansa (vaa’an lisäksi) ja löytää sen itselle sopivan.

 6. Tämän tutkimuksen tiivistelmä löytyy tuolta massiivisesta pdf-tiedostosta sivulta 79-80.

  http://www.americanheart.org/downloadable/heart/1267139896704EPI_NPAM_FinalProg_ABSTRACTS.pdf

  Kopioin sen tähänkin:

  Genetic Phenotypes Predict Weight Loss Success: The Right Diet Does Matter

  Mindy Dopler Nelson, Stanford Univ, Palo Alto, CA; Prakash Prabhakar, Venkateswarlu Kondragunta, Interleukin Genetics, Waltham, MA; Kenneth S Kornman, Interleukin Genetics, Waltham, CA; Christopher Gardner, Stanford Univ, Palo Alto, CA

  Background/Introduction: Recent evidence demonstrates there is no one weight loss diet that is most effective for everyone. Genetic heterogeneity may offer a partial explanation to differential responses to different diets. Genotype patterns of single nucleotide polymorphisms (SNPs) associated with obesity and weight loss have been identified.

  Objective: To determine whether genotype patterns associated with macronutrient metabolism will predict weight loss success in response to low-carbohydrate vs. low-fat diets.

  Design: This is a secondary analysis of data from 101 Caucasian women in the A TO Z weight loss study who provided DNA from buccal cells. The analysis included diet assignments, weight loss results, and anthropometric and lipid panel values. Functional SNPs relevant to weight loss and responsive to macronutrient composition in the diet were analyzed. Women in the original A TO Z study were randomly assigned to either Atkins (very low carbohydrate), Zone (low-carbohydrate/high protein), LEARN (low-fat) or Ornish (very low fat). The subset of women was classified into 3 genotype groups; low carbohydrate diet responsive genotype (LCG, n=61) and low fat diet responsive genotype (LFG, n=35), and a balanced diet responsive genotype (BDG, n=5).

  Results: Participants in the appropriate dietary groups for their genotype showed 2-3 fold greater 12-month weight loss compared to participants in inappropriate dietary groups for their genotype (p=0.02) with parallel findings for reduced waist circumference (p=0.01), decreased triglycerides (p=0.007), and increased high density lipoprotein (p= 0.01).

  Conclusion: These findings suggest a simple DNA test of buccal cells from a cheek swab could help predict whether someone is more likely to be successful with weight loss on a low carbohydrate vs. a low fat diet.

  • Kiitoksia,

   tämä teoria on sinänsä kiinnostava ja selittävä, miksi osa ihmisistä vannoo low-fat ja osa low-carb ”uskontoonsa” niin voimakkaasti ja tämähän on hyvä selitys asialle. Toisaalta olen molemmilla tavoilla pudottanut painoa (low-fat painonvartijoissa monta kertaa) mutta vain low-carbilla lihakset säilyivät….

   Teme

   8.3.2010 at 9.28

 7. Mielenkiintoinen uutinen. Toivottavasti ilmestyy piakkoin ’ pitkänä paperina’ jossain tiedelehdessä, ja saamme kuulla muidenkin tutkijoiden raportteja samasta aiheesta. Olisi tietysti hienoa, jos tällä tavoin voisi ennakoida millä ruokavaliolla painonhallinta onnistuu parhaiten.

  Reijo Laatikainen

  9.3.2010 at 13.19

 8. Eikö tuossa tutkimuksessa edes viitattu ruokavalion terveysvaikutuksiin? No, siitä huolimatta se tukee sitä mitä minä olen vhh-foorumeilla jo kauan sitten pauhannut: ravinnon vaikutukset elimistössä vaihtelevat niin paljon yksilöllisesti, että mitään yhtä ainoata suositusta ei saisi olla. Toisinajattelijoiden tulisi myöntää että jotkut voivat hyvin nykyisillä virallisilla suosituksilla, ja virallisten tahojen tulisi koota erilaisia hyviksi todettuja vaihtoehtoja suosituksiinsa.

  Hiilihydraattien vaikutus verensokeriin on ainoa asia josta olen vakuuttunut, epävarmemmin myös teollisesti valmistetun lähestulkoon synteettisen valmisruoan mahdollisista terveyshaitoista.

  Anna-Liisa

  14.3.2010 at 12.38

 9. […] Geenit voivat kertoa paremman laihdutusruokavalion uutisoi JariJ Ravitsemus- ja terveys -blogissaan. […]

 10. […] […]

  Nimetön

  26.5.2010 at 20.03

 11. […] Lähde: Ravitsemus ja terveys […]

 12. Oikeastaan tuohon ei geenitestejä tarvita – jokainen joka on laihduttanut tietää, että mikä on hyvä toiselle ei ole välttämättä toisen paras vaan jokaisen pitäisi kuunnella itseään rehellisesti:)

  Inkivääri

  21.9.2011 at 16.23

 13. Hieno artikkeli aiheesta. Tätäkin asiaa on tutkittu melko paljon, mutta tuntuu ettei genotyypin vaikutusta laihduttajalle sopivaan ruokavalioon tahdota edelleenkään ottaa kovin vakavasti.

  Riina Sainio

  17.12.2016 at 13.40


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: