Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Alkoholia käyttäneet naiset lihoivat vähemmän

with one comment

Kohtuullisen alkoholin käytön tiedetään olevan hyväksi sydämelle, mutta alkoholi on myös yksi lihavuusepidemian syntipukeista. Tässä yhdysvaltalaistutkimuksessa alkoholia käyttäneet naiset kuitenkin lihoivat vähemmän kuin raittiit naiset.

Tutkimukseen otettiin mukaan lähes 20 000 normaalipainoista yli 38-vuotiasta naista. Naisten alkoholin käyttö selvitettiin lähtötilanteessa ja heidän painoaan seurattiin 13 vuoden ajan. Naisilla, jotka käyttivät alkoholia vähintään 1,5 annosta päivässä, oli noin 30 % pienempi riski tulla ylipainoiseksi raittiisiin naisiin verrattuna. Sama tulos säilyi, kun tilastomallissa otettiin huomioon myös ikä, tupakointi, fyysinen aktiivisuus ja lähtötilanteen painoindeksi. Parhaiten lihomista ehkäisi punaviini, mutta myös muista alkoholijuomista oli etua.

Alkoholin ajatellaan usein lisäävän ruokahalua. Päätutkija Lu Wangin mukaan alkoholia käyttäneet naiset kuitenkin söivät vähemmän, erityisesti vähemmän hiilihydraatteja, ja naisten on havaittu kuluttavan enemmän energiaa alkoholin juonnin jälkeen.

Lähde: Reuters – Wine may help women keep weight in check

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä. Alcohol Consumption, Weight Gain, and Risk of Becoming Overweight in Middle-aged and Older Women

Written by Jari

9.3.2010 klo 5.06

Kategoria(t): Alkoholi, Laihdutus

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Alkoholista ”liikaa pitäville” hieman vaarallisen kuuloinen tutkimustulos tai sen tulkinta ja esitystapa? Jos alkoholilla korvaa osan ravinnosta, kuten tutkimuksessa väitettiin, se ei liene hyväksi terveydelle? Kun katsoo ympärilleen ”kaljamahoja” tätä tutkimusta on jotenkin vaikea uskoa. Omasta intuitiivisesta kokemuksesta minusta alkoholi lihottaa minua, mutta ehkä en sitten sen vuoksi jätä juurikaan syömättä eli kokonaisenergiansaanti lisääntyy.

    Pellon pientareella

    16.7.2010 at 0.52


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: