Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Suomessa sensuroidaan ravitsemustietoa vuonna 2010

with 14 comments

Keventäjät-laihdutuspalvelun nettisivuilla julkaistiin jonkin aikaa sitten ravitsemusterapeutti Anette Palssan kirjoitus Rasvakattilassa kuohuu. Kirjoitus perustui tutkittuun tietoon, mutta se ei sopinut valtion ravitsemuspolitiikkaan. Palssa kertoi useasta laajasta tutkimuskoosteesta, joiden mukaan ruokavalion tyydyttyneellä rasvalla ei ole sydämelle haitallisia vaikutuksia. Hän kirjoitti, että ihmiset syövät liian vähän rasvaa ja hiilihydraattien saanti on puolestaan jopa liian suurta. Hyvin erilaiset ruokavaliot laihduttavat, ja on tärkeää löytää sellainen elämäntapa, jota pystyy noudattamaan omassa arjessa. Maitotaloustuotteissa normaalirasvainen on ok. Voi ja kerma sopivat ruuanvalmistukseen. Koko kirjoitus löytyy muutamalta keskustelupalstalta Google-haulla.

Palssan kirjoitus ehti olla verkossa joitakin päiviä, kunnes Keventäjät sensuroi sen. Kyllä, luitte oikein. Keventäjät kuulemma katsoi parhaaksi poistaa kirjoituksen, koska se aiheutti vääriä tulkintoja. Poistamisesta ei keskusteltu Palssan kanssa, vaan hän kuuli asiasta vasta jälkikäteen.

Kilpailevan laihdutuspalvelu Kiloklubin asiantuntija, elintarviketieteiden maisteri Patrik Borg kommentoi palvelun nettisivuilla Palssan kirjoitusta seuraavasti: ”Sydänterveyden osalta on jo useampia vuosia ollut aika selvää, että tyydyttynyt rasva itsessään ei ole ongelma mutta huono tyydyttyneiden/tyydyttymättömien suhde on. Ja siksi on suositeltavaa yhä käyttää paljon kasviöljyjä tai muita tyydyttymättömien rasvojen lähteitä. Eli rasvojen suhteella on merkitystä, mutta pelkkä tyydyttyneisiin rasvoihin tuijottaminen on aika hyödytöntä. Varsinkin kun monet rasvasta riipumattomat riskit ovat paljon suurempia.”

Eräs toinen ravitsemusterapeutti ei ymmärrä, miksi Palssan kirjoitus on sensuroitu. Jätän hänen nimensä mainitsematta, koska hän ei halunnut kommentoida kirjoitusta julkisesti.

Onko ravitsemuspolitiikalla tosiaankin vielä vuonna 2010 niin vahva asema, että sen vastaista tietoa pitää sensuroida tai vähintäänkin jättää uutisoimatta? Onko tutkitun tiedon tärkeys toissijaista? Pyrin selvittämään tämän tapauksen taustoja vielä tarkemmin myöhemmin.

Written by Jari

13.3.2010 klo 12.49

Kategoria(t): Sensuuri

14 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Eiköhän se ollut mainostajat jotka sen pois vetäsivät. Kun katsoon ketkä siellä mainostaa niin ei varmastikkaan tuosta jutusta tykännyt. Raha ratkaisee, valitettavasti.

  Miku

  13.3.2010 at 20.41

 2. Ei tarvitse mennä penkomaan keskustelufoorumeilta kopioita, vaan Palssan alkuperäisen kirjoituksen voi nähdä Googlen välimuistista (tee normaali google-haku ja napsauta ao. linkin kohdalla tekstiä ’Välimuistissa’).

  Kuin pisteenä i:n päälle nostetaan rasvavero taas esiin. Verouutisessa niputetaan teolliset transrasvat ja luonnonrasvat, kuten virallistahot aina tekevät.

  (Ymmärrän tietenkin sen, että kun monen monta veroa on kevennetty, on rahaa kerättävä jostakin. On kuitenkin vaikea keksiä järjellistä ja oikeudenmukaista veroapparaattia, joka ottaisi veronmaksukyvyn huomioon, mutta samalla jättäisi rikkaat verottamatta.)

  Anna-Liisa

  14.3.2010 at 6.53

 3. Palssan alkuperäiskirjoitus Googlen välimuistissa tulee blogi-isännän hakulinkissäkin ensimmäiseksi hakutulokseksi.

  Anna-Liisa

  14.3.2010 at 7.16

 4. Oli hieno kirjoitus. Ihmettelinkin, miten se saattoi olla keventäjien sivuilla. Vai näin siinä sitten kävi…

  Juha Eriksson

  14.3.2010 at 18.18

 5. Ei löydy tuota tekstiä enää hakemallakaan…

  MahaTar

  15.3.2010 at 12.12

 6. Se, mikä tässä on viime vuosina synkeästi persoonaani ärsyttänyt on, että Suomessa(kaan) ei ole tilaa valtavirrasta poikkeaville mielipiteille.

  Erilaisia tutkimuksia ravinnon vaikutuksesta yksilöön tulee yhtenä köytenä, ja niiden referointi ja kääntäminen ”kansankielelle” on työn ja tuskan takana. Kun sen tuntuu estävän jokin salaperäinen virallinen taho. Ja kun pintaa pöyhäisee, niin alkaa paska haista. Sieltä virallisen tahon alta kun tuppaa löytymään sitten rahavirtojen lähde, joka on kaupallistakin kaupallisempi kansainvälinen lähde. Siitä lähteestä sitten pulppuaa vain ko. maanalaista virtaa hyödyttävää tietoa runsaasti sokeroituna ja transrasvakuorrutettuna pakettina. Luonnomukaisuutta kunnioitetaan syvästi, mutta mahdollisuutta sen käyttöön ei anneta elävässä elämässä.

  Tämä toiminta on jo köyhdyttänyt perusravitsemuksemme aliravitsemuksen tasolle ja siihen markkinoitavat pilleripullerijauholisät eivät kartuta kansaa vaan kassaa. Jossain ihan muualla.

  Välillä tuntuukin, että eläinten ravitsemuksesta tiedetään enemmän kuin ihmisten vastaavasta halutaankaan virallisesti antaa ilmi.

  -Massu

  MahaTar

  15.3.2010 at 13.14

 7. Ja tuolla Mannisen blogissa oli mainittu myös Anetten vastaus artikkelin katoamiseen:

  ”Heippa. Kirjoitus ei ole kadonnut erityisesti mihinkään. Vaan kuten kaikki muutkin Keventäjät -artikkelit, jotka on nostettu etusivulle, se oli vain jonkun aikaa kaikkien luettavana ja nyt se on Keventäjien jäsenten luettavana. Terveisin, Anette”

  Ehkä sen voisi mainita tässäkin blogissa.

  matti m.

  17.3.2010 at 13.05

 8. Kyllä se Anetten kirjoitus on oysyvästi kadonnut keventäjien sivuilta eli ilmeisesti Puskan rasvapolitiikka kiilasi väliin.

  Tässä suora vastaus keventäjiltä:

  Palvelumme artikkelit elävät ja tuoreet ovat etusijalla, kaikkia artikkeleita ei siis pidetä koko ajan esillä.
  Kyseinen artikkeli aiheutti vääriä tulkintoja, joten katsoimme parhaaksi poistaa sen toistaiseksi.

  Tuorein on joku vanha rasvalla pelotteluartikkeli, jossa suositaan pelkkää hiilaria ja margariinia. Ja tämähän sopii suomen ravitsemus- ja lääketeollisuudelle.

  Eeva

  18.3.2010 at 5.28

 9. […] Niin, näitä “terveellisiä” lohia me sitten syömme ja laskemme välttämättömien omega-3 -rasvahappojen saannin niiden varaan. Ongelmahan ei ole yleinen ainoastaan viljellyn lohen kohdalla vaan useimpien tehotuotettujen lihojen kohdalla. Eläimille on käynyt samoin kuin meille ihmisille, jotka syömme elimistöllemme sopimatonta ruokaa ja sairastumme. Tosin ei omasta vapaasta tahdosta. Enkä ole aivan varma voidaanko ihmisenkään kohdalla puhua enää aivan vilpittömästi vapaasta tahdosta. Moni kun aidosti uskoo meille syötettyyn roskaan ja roskan terveysvaikutuksiin. Eikö olisi jo aika virallisen tahon ja elintarviketeollisuuden ottaa vastuu suosituksistaan ja tuotteistaan sen sijaan, että totuuden tajuavia sensuroidaan törkeästi. […]

 10. Eijei!

  3.4 HS:n Mielipidepalstalla siitä virallisen tahon suosittelusta oli taas tuore todiste. Voita ei saisi käyttää joka päivä…
  …ja mainitaan 11 tutkimusta, eikä yhtäkään nimeltä!

  -Massu

  MahaTar

  7.4.2010 at 12.04

 11. Kysyin keventäjien asiakaspalvelusta asiaa, ja sanoivat että kyseessä on usein päivittyvä, ilmainen puoli sivustosta. Että kyseessä ei ollut sensurointi vain normaali artikkeleiden kierto sivustolla. Ja olivat tyytyväisiä että tämä artikkeli on herättänyt mielenkiintoa ja reaktioita.

  Jere

  Jere

  2.8.2010 at 11.20


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: