Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Hedelmät ja kasvikset eivät juuri vaikuttaneet syöpäriskiin

with 6 comments

Hedelmien ja kasvisten syönnin uskotaan usein torjuvan syöpää, mutta tieteellinen näyttö tästä ei ole ollut johdonmukaista. Eurooppalaistutkijat seurasivat noin 9 vuoden ajan lähes 500 000 miestä ja naista Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Italiassa, Alankomaissa, Norjassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa. Henkilöiden hedelmien ja kasvisten syöntiä ja syöpiin sairastuvuutta seurattiin.

200 gramman lisäys hedelmien ja kasvisten syönnissä päivittäin vähensi riskiä sairastua syöpään vain 3 prosentilla. Tulos on juuri ja juuri tilastollisesti merkitsevä, mutta tutkimuksen luonteesta johtuen ero on niin pieni, että se voi olla seurausta muistakin tekijöistä. Runsaasti alkoholia käyttäneillä henkilöillä hedelmien ja kasvisten syönti vähensi syöpäriskiä enemmän.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä. Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC)

Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin ruokavalion kokonaisuuden kannalta järkevänä korvata viljatuotteita ja perunoita kasviksilla ja kohtuullisella määrällä hedelmiä.

Written by Jari

7.4.2010 klo 9.18

Kategoria(t): Alkoholi, Hedelmät, Kasvikset, Syöpä

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nooo, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeriltä jos kysyy, niin voi on äärimmäisen vaarallista päivittäin käytettynä, ja tämäkin tutkimus on sen valossa humpuukin rajamailla…

  -Massu

  MahaTar

  7.4.2010 at 9.25

 2. Miksiköhän kasvikset ja hedelmät ympätään yhteen? Hedelmissä on yleisesti ottaen paljon sokeria (vaikka se fakta onkin hyvin helppo unohtaa jos haluaa syödä vähemmän sokeria).. lisäksi kasvikset ovat yleensä vähäkalorisia, paljon vitamiineja yms. Musta voisi melkein paremmin ympätä hedelmät ja viljatuotteet yhteen…

  Markku

  7.4.2010 at 10.37

  • Yksin hedelmillä riski ei käsittääkseni laskenut tilastollisesti merkitsevästi, ja yksin kasviksilla riski laski 2 % 100 grammaa kohden. Luvut löytyvät tuolta linkistä.

 3. Hyvä huomautus Markulta. Kasvikset ja marjat olisi ollut parempi yhdistelmä.

  Juha Eriksson

  7.4.2010 at 11.37

 4. ”Miksiköhän kasvikset ja hedelmät ympätään yhteen?”
  Syövän ehkäisy perustuu oletettavasti antioksidantteihin joita molemmissa on runsaasti, hedelmissä eritoten. ”Kasvikset” on aika epämääräinen (kaikki kasvikset, myös juurekset?), eikä paljon auttaisi puhua vihanneksista. Ehkä tässä oli tarkoitus puhua ei-viljoista mutta sopiva ilmaisu puuttuu. Englanninkielisessä oli ”vegetables” joka on yhtä epämääräinen.
  Sokerin suhteen on hieman hölmöä valtellä hedelmiä, myös monissa juureksissa (=kasvis?) on paljon sokereita ja muita hiilihydraatteja.
  Marja on muuten myös hedelmä.

  Tammikettu

  7.4.2010 at 12.01

 5. Gastronomiassa hedelmän käsite poikkeaa selvästi kasvitieteellisestä määritelmästä. Hedelmiksi luetaan yleensä vain suuret marjat ja luumarjat sekä lisäksi tuppilokotia ympäröivät mehevät kukkapohjukset, jotka eivät kasvitieteellisessä mielessä ole hedelmiä vaan epähedelmiä.

  Tavallisimpia gastronomian hedelmiä ovat

  ananas
  appelsiini
  aprikoosi
  banaani
  granaattiomena
  kiivi
  luumu
  mandariini
  mango
  omena
  papaija
  persikka
  päärynä
  ruusukvitteni
  satsuma
  sitruuna
  taateli
  viikuna
  viinirypäle

  Ja minä tarkoitin lähinnä kotimaisia marjoja 🙂
  mustikka, vadelma, mansikka, puolukka jne…

  Juha Eriksson

  7.4.2010 at 12.43


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: