Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Hedelmät ja kasvikset eivät juuri vaikuttaneet syöpäriskiin

with 6 comments

Hedelmien ja kasvisten syönnin uskotaan usein torjuvan syöpää, mutta tieteellinen näyttö tästä ei ole ollut johdonmukaista. Eurooppalaistutkijat seurasivat noin 9 vuoden ajan lähes 500 000 miestä ja naista Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Italiassa, Alankomaissa, Norjassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa. Henkilöiden hedelmien ja kasvisten syöntiä ja syöpiin sairastuvuutta seurattiin.

200 gramman lisäys hedelmien ja kasvisten syönnissä päivittäin vähensi riskiä sairastua syöpään vain 3 prosentilla. Tulos on juuri ja juuri tilastollisesti merkitsevä, mutta tutkimuksen luonteesta johtuen ero on niin pieni, että se voi olla seurausta muistakin tekijöistä. Runsaasti alkoholia käyttäneillä henkilöillä hedelmien ja kasvisten syönti vähensi syöpäriskiä enemmän.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä. Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC)

Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin ruokavalion kokonaisuuden kannalta järkevänä korvata viljatuotteita ja perunoita kasviksilla ja kohtuullisella määrällä hedelmiä.

Written by Jari

7.4.2010 klo 9.18

Kategoria(t): Alkoholi, Hedelmät, Kasvikset, Syöpä

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nooo, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeriltä jos kysyy, niin voi on äärimmäisen vaarallista päivittäin käytettynä, ja tämäkin tutkimus on sen valossa humpuukin rajamailla…

    -Massu

    MahaTar

    7.4.2010 at 9.25

  2. Miksiköhän kasvikset ja hedelmät ympätään yhteen? Hedelmissä on yleisesti ottaen paljon sokeria (vaikka se fakta onkin hyvin helppo unohtaa jos haluaa syödä vähemmän sokeria).. lisäksi kasvikset ovat yleensä vähäkalorisia, paljon vitamiineja yms. Musta voisi melkein paremmin ympätä hedelmät ja viljatuotteet yhteen…

    Markku

    7.4.2010 at 10.37

    • Yksin hedelmillä riski ei käsittääkseni laskenut tilastollisesti merkitsevästi, ja yksin kasviksilla riski laski 2 % 100 grammaa kohden. Luvut löytyvät tuolta linkistä.

  3. Hyvä huomautus Markulta. Kasvikset ja marjat olisi ollut parempi yhdistelmä.

    Juha Eriksson

    7.4.2010 at 11.37

  4. ”Miksiköhän kasvikset ja hedelmät ympätään yhteen?”
    Syövän ehkäisy perustuu oletettavasti antioksidantteihin joita molemmissa on runsaasti, hedelmissä eritoten. ”Kasvikset” on aika epämääräinen (kaikki kasvikset, myös juurekset?), eikä paljon auttaisi puhua vihanneksista. Ehkä tässä oli tarkoitus puhua ei-viljoista mutta sopiva ilmaisu puuttuu. Englanninkielisessä oli ”vegetables” joka on yhtä epämääräinen.
    Sokerin suhteen on hieman hölmöä valtellä hedelmiä, myös monissa juureksissa (=kasvis?) on paljon sokereita ja muita hiilihydraatteja.
    Marja on muuten myös hedelmä.

    Tammikettu

    7.4.2010 at 12.01

  5. Gastronomiassa hedelmän käsite poikkeaa selvästi kasvitieteellisestä määritelmästä. Hedelmiksi luetaan yleensä vain suuret marjat ja luumarjat sekä lisäksi tuppilokotia ympäröivät mehevät kukkapohjukset, jotka eivät kasvitieteellisessä mielessä ole hedelmiä vaan epähedelmiä.

    Tavallisimpia gastronomian hedelmiä ovat

    ananas
    appelsiini
    aprikoosi
    banaani
    granaattiomena
    kiivi
    luumu
    mandariini
    mango
    omena
    papaija
    persikka
    päärynä
    ruusukvitteni
    satsuma
    sitruuna
    taateli
    viikuna
    viinirypäle

    Ja minä tarkoitin lähinnä kotimaisia marjoja 🙂
    mustikka, vadelma, mansikka, puolukka jne…

    Juha Eriksson

    7.4.2010 at 12.43


Jätä kommentti Juha Eriksson Peruuta vastaus