Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Täysrasvaisilla maitotuotteilla vähemmän sydänkuolemia

with 5 comments

Hollantilaiset ja australialaiset tutkijat seurasivat 1529 australialaisen 25-78-vuotiaan henkilön ruokailutottumuksia ja kuolleisuutta eri syistä 16 vuoden ajan. Kaikkien maitotuotteiden käytölle ja kuoleman riskille ei löydetty yhteyttä, mutta eniten nimenomaan täysrasvaisia maitotuotteita käyttäneillä henkilöillä oli jopa 69 % matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin kuin vähiten niitä käyttäneillä. Ero ei johtunut kalsiumin saannista.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults

Written by Jari

10.4.2010 klo 7.31

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Australialaisten ruokatottumuksista en tiedä, mutta kävin juuri Hollannissa ja kauhistuin heidän syömistapojaan. Koko päivänä ei mistään saa normaalia ruokaa, vaan kaikki ravitsemusliikkeetkin aukeavat vasta klo 18. Siihen asti on kuppiloissa tarjolla vain valkeita sämpylöitä. Tähän perustuen uskon jopa täysrasvaisen maidon olevan huomattava parannus verrattuna normaaliin ruokavalioon, joka pitäisi mielestäni aina suhteuttaa tutkimuksen tuloksiin ennen kuin julkaistaan moisia otsikoita.

  Kerrottiinko tutkimuksessa, millainen oli tutkittujen ihmisten normaali ruokavalio? Paljonko kasviksia, tuoretta vihreää ruokaa / paljonko valkeata vehnäjauhohöttöä?

  Ommia

  10.4.2010 at 11.23

 2. Pitää kyllä aina otta tutkimustuloksia vähän kriittisesti vastaan. Erityisesti kun ihmiset ovat koekaniinena. Olemme kaikki erilaisia (elinympäristö, geeniperimä, elintavat….). Hyvä on että rasvan ”pahuus” tulee nyt monesti esille. Sitä kuitenkin kaipaan enemmän keskusteluissa on rasvan laatu. Parasta on kylmäpuristetut öljyt sellaisenaan (voi ainoastaan vähän kuumentaa), kookosöljy tai luomuvoi paistamiseen! Trans rasvat jotka muodostuvat juuri mm. kuumentaessa ovat ne rasvat jotka ovat ”pahiksia” = epästabiileja rasvoja jotka tekevät hallaa. Puhtaat raakaaineet,kylmäpuristetut (luomu)öljyt, voi, pähkinät, siemenet, avocadot ym. kunniaan!

  Karina

  10.4.2010 at 14.58

  • En epäile etteikö täysrasvaiset ole hyviä mutta tutkimuksessa sanottiin ”A possible beneficial association between intake of full-fat dairy and cardiovascular mortality needs further assessment and confirmation.”
   Eli ei kommenttia suomeksi.. hmm..

   Markku

   6.4.2011 at 15.09

   • Näinhän näissä aina sanotaan. Lisää tutkimuksia aiheesta kaivataan. 🙂

    Ruotsista on tainut viime aikoina tulla samansuuntaisia tuloksia?

 3. […] suuntaan. Maitorasva saattaa suojata diabetekselta. Australialaisessa tutkimuksessa täysrasvaisten maitotuotteiden käyttäjillä oli vähemmän sydänkuolemia. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: