Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Vähäinen liikunta ei selitä ylipainoa teollisuusmaissa

with 5 comments

Länsimaiden ylipainoepidemian oletetaan usein johtuvan ainakin osittain arkiliikunnan vähenemisestä. Yhdysvaltalaistutkijat ovat julkaisseet koostetutkimuksen, jossa yhdistettiin 98 eri tutkimuksen tiedot ihmisten energiankulutuksesta, fyysisestä aktiivisuudesta ja ruumiinpainosta eri maissa.

Kehitysmaissa painoindeksi miehillä oli keskimäärin 22,7 ja naisilla 24,3. Teollisuusmaissa ylipaino oli yleisempää; painoindeksi miehillä oli keskimäärin 26,0 ja naisilla 26,6.

Energiankulutus väheni kaikkialla ihmisten vanhentuessa, mutta teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä ei ollut eroa energiankulutuksessa tai fyysisessä aktiivisuudessa. Tutkijat kyseenalaistavatkin vähentyneen energiankulutuksen roolin väestöntason lihavuuden aiheuttajana.

Tutkimus julkaistaan American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Energy expenditure in adults living in developing compared with industrialized countries: a meta-analysis of doubly labeled water studies

Written by Jari

16.12.2010 klo 7.39

Kategoria(t): Painonhallinta

5 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tukee näkemystä, että liikunnan/ravitsemuksen vaikutus on suuruusluokkaa 20/80.
  Liikunnan ylikorostus alkaa olla maailmalla ”menneen talven lumia”.
  Liikunta on hyödyllistä, mutta sen puute ei oikeuta syyllistämiseen eikä vähäinen liikunta ole kansantautiemme pääasiallinen syy.

  Timo Kuusela

  16.12.2010 at 10.45

 2. Tuossa oli kysymys maiden välisestä tutkimuksesta. Sehän on tutkimustyyppi, jonka antamaa näytön tasoa ei pidetä hyvänä, joten tulkitsisin tulosta hyvin varovaisesti. Esim. tässä kontrolloitujen tutkimusten meta-analyysissä liikuntaa pidetiin hyödyllisenä painonpudotuksessa:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17904936

  Liikunta myös parantaa insuliiniherkkyyttä, vähentää tulehdusta (esim. CRP laskee), parantaa endoteelin toimintaa, ehkäisee diabetesta ja sydäntauteja, joten en olisi ihan pian heittämässä liikuntaa romukoppaan.

  Juhana Harju

  27.2.2011 at 10.08

  • Linkissä kerrotaan näin:

   ”advice-only and exercise-alone groups experienced minimal weight loss at any time point”

   Ymmärsin niin, että yksin liikunnan vaikutus oli hyvin vähäinen.

   Tarkoitus ei ollut vähätellä liikunnan muita terveysvaikutuksia vaan pelkästään ylipainoepidemian laittamista arkiliikunnan vähenemisen piikkiin.

 3. Liikunnan terveyshyödyt ovat toki kiistattomat. Lihavuus onkin sitten toinen juttu. Viime vuonna Ravitsemuspäivillä esiintyneen tutkijan Klaas Westerterpin mukaan fyysinen aktiivisuus ei ole merkittävästi vähentynyt länsi-maissa vuosikymmenien aikana, vaan lihavuusepidemia johtuu kasvaneesta energiansaannista. Tulosten taustalla ovat juuri kaksoismerkatulla vedellä tehdyt tutkimukset.

  Jan Verho

  9.3.2011 at 20.31

 4. Minusta tuntuu kuitenkin, että vähän liikkuvan ihmisen energiansaantisuositus on liian suuri ja sillä meidät lihotetaan. Laihdutin 30 kg ja kirjaan syömiseni Kiloklubissa. Olen vaihdellut parin viikon – kuukauden välein syömisiäni proteiinipitoisesta vähähiilihydraattiseen ja tavalliseen ruokavalioon. Kaikilla niillä painoni nousee, kun koetan päästä suositeltuun kalorimäärään. Tämä näin yhden naisen empiirisen tutkimuksen tuloksena…

  Inkivääri

  21.9.2011 at 14.33


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: