Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Kansa äänestää ravitsemusasiantuntijat pellolle

with 4 comments

Ravitsemusasiantuntijuus Suomessa vaikuttaa olevan todellisessa alennustilassa.

Margariinifirma Unilever kutsui terveystoimittajia Helsingin yliopiston tiloihin seuraamaan valikoimiensa ja palkkaamiensa asiantuntijoiden yksimielistä ”keskustelua”. Asiantuntijat olivat yllättäen sitä mieltä, että leivälle pitää laittaa margariinia. Toisenlainen rasva, tyydyttynyt rasva, on tietenkin oikein vaarallista.

Tilaisuudessa esiintyneet asiantuntijat Matti Uusitupa ja Timo Strandberg ovat siitä ainutlaatuisia, että he ovat julistaneet kaikkien asiantuntijoiden pyhän yksimielisyyden. Jos joku ei ole heidän kanssaan samalla kannalla, ei hän ole oikea asiantuntija, ja lisäksi vielä tosiasioiden kieltäjä, evoluutioteorian vastustaja ja julkisuudesta kiinnostunut vastarannan kiiski.

Timo Strandberg kaipaa muiden lausuntoihin varovaisuutta. Omille lausunnoilleen hän ei taida asettaa vastaavia vaatimuksia. Hänen mielestään suomalainen mielisairaalatutkimus osoitti tyydyttyneen rasvan ja sepelvaltimotaudin välisen yhteyden, ilman minkäänlaista varovaisuutta. Muut tutkijat ovat löytäneet mielisairaalatutkimuksesta paljonkin kritisoitavaa. Mutta ai niin, hehän eivät olekaan oikeita asiantuntijoita. He ovat tosiasioiden kieltäjiä.

Matti Uusituvan opetuslapsi Ursula Schwab, myöskin Itä-Suomen yliopistolta, veisaa samoja Uusituvan virsiä ja yrittää lyödä niitä läpi seuraaviin pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin. Schwab intti Hesarille, että tyydyttynyt rasva laskisi HDL-kolesterolia, vaikka todellisuudessa asia on juuri päinvastoin. Kumpi olisi huolestuttavampaa: se, ettei hän oikeasti tiedä asian todellista laitaa, vai se, että hän tietää, mutta valehtelee tarkoituksella?

Schwabin seurana pohjoismaisessa raadissa on toinen suomalaisjäsen Mikael Fogelholm, jonka mielestä täysjyväleipä on hidasta hiilihydraattia, eikun keskinopeaa hiilihydraattia. Tutkitun tiedon mukaan täysjyväleipä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia, mutta Fogelholm katsoo asiakseen kaunistella sanojaan tutkittua tietoa vastaan, jotta leipää voitaisiin edelleen suositella. Täysjyväleivän syömättä jättäminen on Fogelholmin mukaan biologian vastaista, vaikka ihminen on suurimman osan evoluutiostaan elänyt täysin ilman viljaa, ja vielä nykyään monet kulttuurit esim. Aasiassa elävät suureksi osaksi ilman vehnää ja ruista.

Fogelholmin mielestä sentään tyydyttynyt rasva on sydänterveydelle neutraalia, eli Uusituvan ja Strandbergin kriteereillä hän ei ole oikea asiantuntija, koska hän on tyydyttyneestä rasvasta heidän kanssaan eri mieltä. Siltikin Fogelholm hehkuttaa kasviöljyjä ilman minkäänlaista tieteellistä kritiikkiä. Tyydyttynyt rasva pitää kuulemma vaihtaa kasvimargariiniin, koska margariini on niin terveellistä. Siis tuo pitkälle käsitelty elintarvike. (Pyhää täysjyväviljaa ei saa sen sijaan vähentää yhtään.) Fogelholmin tieteellinen perusta perustuu tutkimuksiin, joissa on kasviöljyn lisäämisen lisäksi vähennetty teollisen transrasvan käyttöä. Ei tullut Fogelholmille mieleen, että hyöty saattoikin johtua transrasvan vähentämisestä. Strandberg sanoisi tähän, että pitää olla lausunnoissa varovaisempi.

Fogelholm esiintyi äskettäin FST:n Spotlight-ohjelmassa ruotsalaislääkärin ja -professorin kanssa. Kovin ontuivat Fogelholmin selittelyt. Ohjelma käsitteli diabeetikon ruokavaliota, ja Fogelholmin mielestä diabeetikon tulisi syödä vähän rasvaa ja runsaasti hiilihydraatteja, eli juuri sellaista ruokaa, joka nostaa verensokeria mahdollisimman paljon ja vaatii paljon insuliinia. Rasvastahan menisi diabeetikon suonet tukkoon. Ei ole järkeä, ei.

Lehdet julkaisevat Leipätiedotuksen kaupallisia tiedotteita uutisiksi naamioituna. Leipätiedotushan on leipomoiden myynninedistämisyhdistys. Kuka on siis yllättynyt, että Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensosen mielestä leipää kannattaa syödä? Hänen mukaansa luonnollisesti leipä ei lihota, vaan leivän päälliset. Puurot ja vellit ovat kuulemma menneet hiilihydraattikeskustelussa sekaisin. Mensonen pitää järkevänä ainoastaan karkkien ja virvoitusjuomien vähentämistä. Hänen mielestään leipä on kaikissa muodoissaan terveellistä, kun taas Fogelholmin mielestä vaalea leipä ei ole terveellistä. Kumpi heistä on oikea asiantuntija ja kumpi väärä? Onko Mensonen aidosti huolestunut kansanterveydestä vaiko sittenkin leipomoiden sulkemisesta?

Jos makeisteollisuudesta kysyttäisiin, niin eiköhän sieltä puolestaan sanottaisi, että mistään ei kannata kieltäytyä ja että kannattaa herkutella säännöllisesti, jotta ei tule paha mieli. Ja kahvin kanssa pullaa, jottei Mensosellekaan tule paha mieli. Kaikkea kohtuudella, niin kaikki elintarviketeollisuuden haarat saavat tuotteensa kaupaksi. Sokerillakaan ei joidenkin asiantuntijoiden mielestä mitään tekemistä sokeritaudin tai lihomisen kanssa. Mitä yhteistä olikaan Matti Uusituvalla ja sokerifirma Daniscolla?

Suuri osa kansasta ei näiden asiantuntijoiden jorinoihin enää usko. He eivät ole niin hölmöjä, kun em. asiantuntijat toivoisivat heidän olevan. Tutkittua tietoa on onneksi viime aikoina ryhdytty esittelemään aiempaa avoimemmin ja tasapuolisemmin tiedotusvälineissä. Tutkittu tieto sekä omat ja ystävien kokemukset kertovat kansalle, että asiantuntijoiden jorinat ovat virheellisiä. Kansa on äänestänyt lompakollaan: leivän myynti on vähentynyt ja voin myynti puolestaan kasvanut.

Tutkittua tietoa avoimesti seuraava rehellinen asiantuntija olisi kehityksestä iloinen, mutta muutamat asiantuntijat keksivät tiedotusvälineille aivan järjettömiä uhkakuvia niille, jotka eivät heidän pyhiä neuvojaan noudata. Miksi nämä asiantuntijat eivät ole tyytyväisiä? Mahdollisia syitä on useita: itsepäinen vanhoista opinkappaleista kiinnipitäminen, valtion ravitsemuspolitiikan pakkotuputtaminen, vihreät aatteet, taloudelliset kannustimet, söpöjen eläinten ihailu jne.

Kansa äänestää ravitsemusasiantuntijat pellolle. Siellä pellolla Uusitupa, Strandberg, Schwab, Fogelholm, Mensonen ja kumppanit voivat sitten syödä ruista ja juoda rypsiöljyä päälle. Voivat miettiä, mikä meni pieleen.

Tasapuolisuuden vuoksi on mainittava, että on Suomessa vielä muutama fiksukin ravitsemusasiantuntija. Esim. ravitsemusterapeutit Reijo Laatikainen ja Anette Palssa kirjottelevat ihan järkeviä juttuja Internetissä. Muissa tiedotusvälineissä heitä tullaan valitettavasti tuskin kovinkaan paljon näkemään, sillä heidän mielipiteensä ovat ”vääriä”.

Written by Jari

24.5.2011 klo 11.23

Kategoria(t): Uncategorized

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kiitos Jari, että jaksat näitä kirjoitella. Netin ansioista tieto leviää. Vähitellen hiilihydraattitietoisia alkaa Suomessakin olemaan jo niin paljon, että eiköhän ne diabetes-, lihavuus- ja sv-tautitilastot lähde pian laskuun.

    Tuota mielisairaalatutkimuksta voisi jossain avata sen verran, että tyhmempikin tajuaa millaiseen ”tieteelliseen näyttöön” Strandberg viittaa. Käsittääkseni kyseessä on sen verran ala-arvoinen ”tutkimus”, että siihen viittaamalla nolaa itsensä. Strandbergin kyllä täytyy tietää kyseisen tutkimuksen arvon, joten siihen viittaaminen kertoo mielestäni aika paljon hänen etiikastaan.

    Rasvakammoton

    24.5.2011 at 13.11

  2. Jämäkkää tekstiä!

    Timo Kuusela

    24.5.2011 at 15.48

  3. Hyvää tekstiä. Täytyy alkaa seurata tekstejäsi. On valitettavaa että näistä ”tuhansista tutkimuksista” tuodaan esille jo surullisen kuuluisa mielisairaalatutkimus, jolla ei ole käytännössä mitään tieteellistä todistusarvoa. Jos tämä on valittu lyömäaseeksi tietoisesti, niin ei voi tehdä mitään muuta johtopäätöstä kuin sen, että ko. tutkimus on esittäjien mukaan se pätevin..

    jatsi

    25.5.2011 at 12.38

  4. Ravitsemustieteilijä, ravitsemusterapeutti, dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta varoittaa kalaöljyjen käytöstä, koska ”ne eivät laske kokonaiskolesterolia vaan jopa nostavat huonoa LDL-kolesterolia” (Kuopio 1/2011, sivu 18).
    http://www.e-julkaisu.fi/kuopio/1_2011/

    Schwabin olisi hyvä perehtyä LDL-kolesterolin eri fraktioihin ja erityisesti ox-LDL-, AGE- ja MGmin-LDL-fakrioihin. Jos Schwab tuntee nämä asiat, hän puhuu vastoin parempaa tietoaan. Schwab kouluttaa muita ravitsemusterapeutteja ja toimii mm. valtion ravitsemusneuvottelukunnassa, Suomen Sydänliitossa, Munuaisliitossa ja Hyvä Terveys -lehden asiantuntijana.
    MGmin-kolesterolista voi lukea suomeksi tästä:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2069

    Matti Tolonen

    1.6.2011 at 14.50


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: