Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Rasvamyytti: Kova rasva kohottaa veren kolesterolia ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä

with 7 comments

Tässä usein erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden levittämässä myytissä ”kovalla” rasvalla tarkoitetaan siis tyydyttyneitä rasvahappoja. Tämän myytin levittäjä joko osoittaa täydellisen ymmärryksen puutteensa ravitsemusasioissa tai yrittää johtaa kuulijaansa tahallaan harhaan. Myytti perustuu useiden vuosikymmenten ikäiseen teoriaan, jota ei ole tähän päivään mennessä osoitettu tieteellisesti toteen.

Tyydyttyneet rasvahapot voivat toki nostaa veren kolesterolipitoisuutta ainakin lyhyellä aikavälillä, mutta kolesterolipitoisuuteen vaikuttavat muutkin tekijät. Kokonaiskolesteroliin nojaaminen sydän- ja verisuonitautiriskin suhteen on kuitenkin epäolennaista. Riskiä ennustavat paremmin kolesterolisuhteet: HDL:n suhde kokonaiskolesteroliin, HDL:n suhde triglyserideihin ja pienten haitallisten LDL-hiukkasten määrä. Tyydyttyneet rasvahapot ovat kolesterolisuhteille eduksi siinä missä muutkin käsittelemättömät rasvat.

Tyydyttyneiden rasvahappojen syönnin yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin on selvitetty viime vuosina useissa erittäin laajoissa koostetutkimuksissa. Kaikissa on päädytty samaan lopputulokseen: Tyydyttyneellä rasvalla ei ole mitään yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin.

Written by Jari

2.11.2011 klo 18.34

7 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Korjaisin sen verran, että eiköhän THL jne tarkoita ”kovalla rasvalla” sekä SAFAa että TFAa. Se on itse asiassa sellainen pieni porsaanreikä koko tässä termissä ”kova rasva”. Eli vaikka SAFA ei itsessään olekaan mikään vihtahousu niin TFA on ja koska määritelmän mukaan molemmat muodostavat tämän ”kovat rasvat” ryhmän niin ”kovat rasvat” ovat pahasta ja siten myös THL:n logiikan mukaan myös SAFAkin koska se kuuluu pahaan ”kovat rasvat” kategoriaan. Hienoa, eikö?

  Jari raaskitko joskus (ehkä seuraavaksi) katsella kuinka hyvin ja mihin perustuu väite, että SAFA nostaa kolea?
  Stephan kirjoitti asiasta joskus, että asia ei ole niin suoraviivainen, ja itsekin olin katsovinani, että MrFail tutkimuksessa ainakin baselinessa asia ei ollut sitten laisinkaan niin kuin annetaan olettaa.
  Stephanin tekstistä pääsee alkuun:
  http://wholehealthsource.blogspot.com/2011/01/does-dietary-saturated-fat-increase.html

  Guillermo

  7.11.2011 at 9.29

  • Kyllähän THL usein varoittelee myös sellaisista elintarvikkeista, joissa on tyydyttynyttä rasvaa mutta ei (teollista) transrasvaa.

   Laitetaan mietintämyssyyn tuo aihe, mutta tosiaan se kokonaiskolesterolin nousu on sen verran epäolennaista, että turha siitä on hirveästi jaaritella…

   Jari

   7.11.2011 at 13.02

   • Kyllä me sen tiedämme, että se on aika epäolennainen mutta kun tätä ei muut tiedä ja kuitenkin mediassa koko aika pauhataan sitä, että SAFA nostaa 100% varmasti kolea (kok ja LDL) ja tämähän tietenkin kansan mielestäkin vielä on paha asia.

    Guillermo

    7.11.2011 at 15.18

 2. […] aiheesta: Terve24: Mikä ruoassa mättää? Rasvamyytti: Kova rasva kohottaa veren kolesterolia ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä Luonnon omat monivitamiinit Kerro ystäville:JaaFacebookSähköpostitseTykkää […]

 3. Kolesteroliteorian muistokirjoitus sydänlääkäreiden lehdessä
  Neljä ruotsalaista huippulääkäriä, kirurgian apulaisprofessori Tore Scherstén, sisätautiopin ja psykiatrian professori Paul Rosch, professori Karl Arfors ja elinsiirtokirugian dosentti Ralf Sundberg, ampuvat Scandinavian Cardiovascular Journalin pääkirjoituksessa alas vallitsevan kolesteroliteorian sydän- ja valtimotaudeissa. Kirjoittajat eivät usko rasvaisen ruoan tai kolesterolin aiheuttavan valtimotauteja eivätkä he pidä kolesterolilääkitystä aiheellisena. Pääkirjoitus on samoilla linjoilla kuin suomeksi ilmestynyt uutuuskirja Suuri kolesterolihuijaus – kolesterolilääkkeiden edut ja haitat. Lue lisää alla olevasta linkistä
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2222

  Matti Tolonen

  20.12.2011 at 17.04

 4. […] “hyvä” kolesteroli nousee. Ristiranta, kuten moni muukin VHH-ruokavalion kannattaja, pitää HDL-kolesterolin suhdetta kokonaiskolesteroliin tärkeimpänä sydän- ja verisuonitautien […]

 5. Johtaa tahallaan harhaan tutkiakseen tiettyä teollisuutta .

  Juha-pekka Kuusela

  21.12.2013 at 15.50


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: