Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Kuitumyytti: Kuitu suojaa suolistosyöviltä

with 4 comments

Tätä myyttiä näkee enää lähinnä iltapäivälehtien tasoisissa julkaisuissa. Välillä se liitetään nimenomaan viljakuituun ja välillä kuituun yleensäkin. Myytti perustuu vuosikymmeniä vanhaan teoriaan, joka on peräisin eri kansojen kuidun saantia ja suolistosyöpien yleisyyttä vertailevista tilastoista. Nykyaikaiset ja paremman todistusarvon tutkimukset ovat kumonneet tämän myytin.

Harvardin yliopistolla seurattiin noin 15 vuoden ajan noin 77 000 naisen ja 47 000 miehen ruokavaliota ja paksusuolen syöpää. Tutkimuksessa havaittiin useita syöpään vaikuttavia tekijöitä ruokavaliosta ja elämäntavoista, mutta kuidun saannilla ei ollut merkitystä. Tutkijat kertovat myös, ettei muissakaan vastaavissa tutkimuksissa kuidulla ole johdonmukaisesti ollut yhteyttä suolistosyöpiin. Lähde: Fiber Intake and Incidence of Colorectal Cancer among 76,947 Women and 47,279 Men

Riippumattoman Cochrane Collaboration -järjestön tutkijat ovat yhdistäneet katsausartikkeliksi viiden eri ravintokuitua ja paksusuolen syöpää käsittelevän tutkimuksen tulokset. Nämä tutkimukset olivat satunnaistettuja kontrolloituja kokeita, joiden avulla voidaan parhaiten osoittaa mahdollinen syy-yhteys. Tutkijat eivät löytäneet näyttöä, että kuidun lisääminen vähentäisi syöpätapauksia tai syövän uusiutumista. Lähde: Dietary fibre for the prevention of colorectal adenomas and carcinomas

Written by Jari

4.11.2011 klo 9.09

Kategoria(t): Kuitu, Myytti, Syöpä, Vilja

4 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Viittaavatko Itä-Suomen tutkijat ikinä näihin tutkimuksiin kun he ”hutkivat” ruisleipää siellä Kuopiossa?

    Guillermo

    6.11.2011 at 9.07

  2. Näin se taitaa olla, ettei satunnaistetuissa tutkimuksissa ole kunnollista näyttöä tullut. Voi olla, ettei syövän osalta ikinä tulekaan. En muista yhtään satunnaistettua tutkimusta missään syöpälajissa, että ruokavaliolla olisi voitu estää selkeästi ja johdonmukaisesti syöpätapauksia. Ihmiset (koehenkilöt) kun ovat huonoja toteuttamaan annettuja ohjeita eli sitoutumaan vuosikauksiksi erilaisiin tutkimuksien vaatimiin ruokavalioihin ellei ne ole jotenkin luontaisesti houkutelevia. Siten syöpä *saattaa* olla poikkeus, syy-yhteyksien osoittaminen satunnaistetuissa asetelmissa ruokavaliolla voi olla erityisen haastavaa, lähes mahdotonta.

    Syöpää koskevat tutkimukset pitäisivät olla todella pitkiä ja laajoja. Ehkä nykyiset tutkimukset ovat olleet liian lyhyitä, annokset pieniä tai vaikutus on liian heikko yksinkertaisesti.

    BMJ:ssä juuri julkaistu prospektiivisten väestötutkimuksien meta-analyysi osoitti melko selvää hyötyä täysviljasta ja kuidusta. Kukin kuidun 10 g lisäys vähensi paksusuolen syövän riskiä n. 10 %. Erityisen hyvä näytti tekevän palkokasvien kuitu. Lisäksi jokaisen kolmen annoksen lisäys täysviljaa päivässä näytti vähentävän paksusuolen riskiä 17 %. Viittaamasi Harvardin tutkimus oli yksi noiden muiden tutkimuksien joukossa tässä meta-analyysissä.

    Aune et al. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMJ 2011;343:bmj.d6617

    http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6617

    Joten en olisi vielä valmis julistamaan myytiksi tätä asiaa 🙂

    Reijo Laatikainen

    11.11.2011 at 9.02

    • Kiitos kommentista, Reijo.

      Tuossa viittaamassani Harvardin tutkimuksessa sanotaan epäsuorasti, että esim. EPIC-tutkimuksessa ei otettu riittävästi sekoittavia tekijöitä (”confounding variables”) huomioon tilastomallissa. Myös EPIC taitaa olla mukana viittaamassasi BMJ:n meta-analyysissa. Onkohan tuossa meta-analyysissa kiinnitetty kovinkaan paljon huomioita noihin sekoittaviin tekijöihin?

      Jos nyt olettaisimmekin, että meta-analyysin tilastollinen yhteys olisi myös syy-yhteys, niin 10 g kuidun lisäys on jo melko suuri, ja 10 % riskin vähennys vaikuttaa siihen nähden kovin vähäiseltä vaikutukselta. Mistä mahtaa loput 90 % syöpäriskistä muodostua? Löytyisiköhän sieltä selkeämpiä syövän ”aiheuttajia”?

      Jari

      11.11.2011 at 9.52

      • Tämä on hyvä kysymys. Itse uskon (mutta ei ole kunnollisia todisteita), että viljojen, hedelmien ja kasvisten useat erilaiset huonosti imeytyvät hiilihydraatit voivat olla yksi tekijä (FODMAP -hiilarit ja resistentti tärkkelys). FODMAP:eista puoliakaan ei yleensä lasketa kuiduksi. Mutta tuskin nekään pystyy kovin suurta osuutta selittämään. Kaikenlaisia vitamiineja ja antioksidantteja voi myös heittää peliin, mutta ei niistäkään mitään näyttöä satunnaistetuissa kliinisissä kokeissa taida olla. Syövän syntyä tulee olemaan paljon vaikeampi estää kuin esim. sydäntautien. Näin kai Walter Willettkin on muutaman kerran todennut.

        Reijo Laatikainen

        11.11.2011 at 10.36


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: