Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Ursula Schwab ja pilvet pimeät

with 12 comments

Itä-Suomen yliopiston tutkija Ursula Schwab osoitti äskettäin seitsemän paikallislehden yhteisessä Terve24-nettipalvelussa, että hän on jumittunut vuosikymmenten takaisiin teorioihin eikä seuraa tutkittua tietoa.

Toimittaja: Onko tyydyttynyt rasva oikeasti vaarallista? Mikä tutkimus osoittaa sen?

Ursula Schwab: Näitä tutkimuksia on pilvin pimein. Tyydyttynyt rasva on oikeasti vaarallista.

Toimittaja siis nimenomaan kysyi Schwabilta, mikä tutkimus osoittaisi tuon vaarallisuuden, mutta Schwab ei osannut vastata kysymykseen. Kysyin myös itse samaa Ursula Schwabilta, mutta hän ei ole tähän päivään mennessä osannut vastata. Jos tutkimuksia todella olisi pilvin pimein, niin miksei Schwab voisi poimia niistä muutamaa hyvää esimerkkiä? Jos Schwab vastaa myöhemmin, liitän hänen vastauksensa tähän kirjoitukseen.

Samassa Terve24:n artikkelissa Schwab osoittaa myös puutteelliset tietonsa ravintoaineiden lähteistä. Hänen mukaansa on melkein mahdotonta saada monipuolisesti ravintoaineita ilman täysjyväviljaa. Tämä väite on täysin virheellinen.

Lisää aiheesta:
Terve24: Mikä ruoassa mättää?
Rasvamyytti: Kova rasva kohottaa veren kolesterolia ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä
Luonnon omat monivitamiinit

Written by Jari

10.11.2011 klo 8.30

Kategoria(t): Rasva

12 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tuossa jutussa Pekka Puska sanoo: ”Jos kuitenkin ruokavalion laatu on väärä ja esimerkiksi verenpaine tai veren kolesteroli nousee, sitä ei tunne voinnissa, ennen kuin tulee tauti.”

    Sellaista dialogia, jossa kommentoidaan tai vastataan siihen, mitä vastapuoli sanoo, ei tunnu vain syntyvän. Ne karppaajat, joille karppaaminen erityisen hyvin sopii, nimenomaan, siis NIMENOMAAN, hehkuttavat hyvän olon ja laihtumisen lisäksi verenpaineen, veren rasva-arvojen ja verensokerin muuttumista suotuisaan suuntaan.

    Pitänee rekisteröityä Terve24:ään jotta voisin kommentoida suoraan ao. juttuun.

    Anna-Liisa

    10.11.2011 at 10.30

  2. Schwab sanoo myös: ”Tyydyttynyttä rasvaa ei silti pidä pelätä eikä kokonaan välttää, vaan sitä saa olla maksimissaan kolmasosa kaikesta syödystä rasvasta.”

    Fineli mukaan sianlihan rasvahappokeskiarvot ovat seuraavat:
    tyydyttyneet 25 % (SAFA)
    trans 0 %
    kertatyydyttymättömät cis 27 % (MUFA)
    monityydyttymättömät 8 % (PUFA)

    Fineli käyttää termiä ’yksittäistyydyttymättömät’ – oletan että se on sama kuin kertatyydyttymättömät.

    Anna-Liisa

    10.11.2011 at 10.48

  3. Mielenkiintoinen ajatuksenkulku: Jokin on vaarallista, mutta sitä ei kannata välttää.

    Jari

    10.11.2011 at 11.00

  4. ”Ursula Schwab: Näitä tutkimuksia on pilvin pimein. Tyydyttynyt rasva on oikeasti vaarallista.”
    Joopa joo ja lehmät lentää. Jos äidinmaidon rava on n. 50 tyydyttynyttä ja jos ihmisen rasva on 45% tyydyttynyttä, niin kyllä on menny evoluutio pieleen Ursula Schwab !

    Teme

    10.11.2011 at 11.03

  5. Heikkilän heitto ihmiskehon tyydyttyneen rasvan määrästä ei vakuuta. Ei asia ole niin yksioikoinen. Kyse on aineenvaihdunnasta; kehossamme on kaikenlaisia aineksia joita emme söisi sellaisina. Tällä en tarkoita osallistua rasvakeskusteluun sinänsä, mutta en ole vakuuttunut siitä että Heikkilän heitto olisi validi argumentti.

    Anna-Liisa

    10.11.2011 at 11.16

  6. WHO:n vuonna 2009 teettämän jättimäisen rasvatutkimusanalyysin raportissa esitetään, että ”on vakuuttavaa (convincing) näyttöä siitä, että tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen monityydyttymättömillä rasvahapoilla alentaa sv-tautiriskiä” (There is convincing evidence that substituting SFAs with PUFAs
    reduces the risk of CHD). Tuon johtopäätelmän yhteydessä ei valitettavasti erikseen mainita, mistä läpikäydyistä tutkimuksista ko. havainto löytyy.
    Raportti on luettavissa osoitteessa http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=ShowPDF&ArtikelNr=228996&Ausgabe=250361&ProduktNr=223977&filename=228996.pdf

    Anna-Liisa

    10.11.2011 at 12.15

    • Jos näyttö on vakuuttavaa, pitäisi se myös esittää…

      Jari

      10.11.2011 at 13.30

  7. Tämä raportti on todella hyvä ja sisältää mahtavan paljon tietoa. Muutamia poimintoja mitkä osui silmään:

    -In a 2-year trial, 322 obese volunteers were randomly
    assigned to 1 of 3 diets: low-fat (  30%E), restricted-calorie (1,500–1,800 kcal/day); Mediterranean diet, restricted-calorie (1,500–1,800 kcal/day); or low-carbohydrate,
    non-restricted-calorie. 272 subjects completed the intervention, and the mean weight reductions were 2.9 kg
    (low-fat diet), 4.4 kg (Mediterranean diet), and 4.7 kg
    (low-carbohydrate diet). Diabetic subjects, who were assigned to the Mediterranean diet, improved fasting plasma glucose and insulin levels more favorably than those
    following the low-fat diet. All 3 diets reduced the ratio of
    total cholesterol (TC) to HDL-cholesterol, ranging from
    –0.6 (low-fat diet) to –1.1 (low-carbohydrate diet) [Shai et
    al., 2008]. => oiva todiste VHH:n tehosta. Kun tuon raportin tarkemmin lukee raportin resultteja, niin LFHC dieetti laski TC/HDL:ää 12%, mutta LCHF tiputti 20%, suhteella ilmaisuna -0.6 ja -1.1 ei tunnu isolta. (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681)!

    Regular physical activity reduced TC, LDL-cholesterol, and TGs, whereas HDL cholesterol levels were maintained [Yu-Poth et al., 1999] => liikunnan puolesta !

    ”The results demonstrated that a high-complex
    carbohydrate diet can affect blood lipids ( <TC, TG), while a diet rich in MUFAs did not demonstrate this effect ( >TC, >HDL and nojaa jos haluaa pienen TG/HDL suhteen, niin MUFA on ok.

    High amounts ( > 11%E) of PUFAs (especially n–6 fatty acids) are recognized to increase the
    susceptibility of LDL oxidation compared with diets high in SFAs and MUFAs

    Isocaloric replacement of 1%E SFAs by PUFAs reduces
    HDL-cholesterol levels by about 0.2 mg/dl [Kromhout et
    al., 1985; Mensink and Katan, 1992; Kris-Etherton and
    Yu, 1997].

    Enpä nyt menisi liputtamaan liikaa PUFA:n puolesta !

    Triglyseridi-tietoa: http://www.poliklinikka.fi/?id=1267912&page=5575414

    Teme

    10.11.2011 at 13.52

  8. cut and paste tökkäs, tässä toi katkennut kohta:

    f=pienetää
    d=suurentaa

    The results demonstrated that a high-complex carbohydrate diet can affect blood lipids ( f TC, f HDL
    and d TG), while a diet rich in MUFAs did not demonstrate this effect ( f TC, d HDL and f TG) [Mensink and Katan, 1987].

    Teme

    10.11.2011 at 13.56

  9. ”…että “on vakuuttavaa (convincing) näyttöä siitä, että tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen monityydyttymättömillä rasvahapoilla alentaa sv-tautiriskiä””

    Tästä ei nimenomaan ole mitään vakuttavaa näyttöä.

    Anssi Manninen

    10.11.2011 at 19.12

  10. Niin, mainittakoon, että marjat ovat terveellisiä, mutta ne kuluttavat hampaita mm:ssa voimakkaiden happojen johdosta. Asiantuntijat sanovat, että marjat täytyisi ottaa maitotuotteiden kanssa, esim piimä, jukurtin kanssa jolloin valkuaiset suojaa hampaita voimakkailta hapoilta.

    Paavo Alalantela

    12.11.2011 at 12.27

  11. […] koittaa viedä tuon kaiken pois, sallimalla ihmisille vain Marina Heinosen lisäaineita, Ursula Schwabbin teollisuusruokaa ja Fogelin rasvakammoa. Ja hyökkäämällä jokaisen kimppuun joka […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: