Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

EU hylkäsi Suomen leipomoteollisuuden terveysväitteet

with 10 comments

Kuva: Leipätiedotus ry

Maaseudun tulevaisuus -lehti uutisoi 11.11., että rukiin terveysväitteet menivät nurin. Suomalaiset suurleipomot Vaasan ja Fazer lähettivät Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsalle kaikkiaan 21 ehdotusta terveysväitteeksi leivälle. Ehdotuksista puoli tusinaa koski ruista. Efsa hylkäsi kaikki lähetetyt terveysväitteet yhtä lukuun ottamatta.

Ainoan hyväksytyn terveysväitteen mukaan ruislesekuitu edistää vatsan toimintaa. Hylättyjen terveysväitteiden joukossa oli mm. se, että ruisleipä vaikuttaisi edullisesti sokeriaineenvaihduntaan tai veren kolesterolitasoon. Moni Efsan hylkäämä terveysväite löytyy myös suomalaisista ravitsemussuosituksista. Leipomoiden edustajat syyttävät EU:ta ja Eviraa puutteellisesta ohjeistuksesta.

Written by Jari

13.11.2011 klo 7.46

Kategoria(t): Leipä

10 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Saako hurrata?

  -Massu

 2. Ilmeisesti leipomot eivät ole tukeneet terveysväitteitänsä tarpeeksi laajoihin tai täsmällisiin tutkimuksiin. Sen vuoksi EFSA hakemukset hylkää.

  Terveysväittämiä saa tuotteissa käyttää niin kauan, ennen kuin EFSA ne hylkää. Tästä hyvänä esimerkkinä Actimelin jatkuva vaihtuvuus: nyt ollaan probiooteista siirrytty C-vitamiinin vastustuskykyä parantavaan voimaan – ja hakemus vetämässä EFSAlle.

  Euroopassa ei ole tällä hetkellä ainuttakaan probioottielintarviketta, joka olisi saanut EFSAn hyväksynnän.

  Kristofer

  14.11.2011 at 21.41

  • Terveysväittämiä ei saa käyttää, jos niitä ei ole hyväksytty. Eli Kristoferin kommenttiin liittyen, ensiksi pitää olla hyväksyntä sitten vasta saa käyttää. Mutta kuten tiedämme terveysväittämiä käytetään laidasta laitaan vaikka hyväksyntää ei ole. Suurin osa yrityksistä ei ikinä edes yritä hakea hyväksyntää, koska vaatimukset ovat kovat.

   Reijo Laatikainen

   15.11.2011 at 9.41

   • Tarkoitinkin tässä sitä, että markkinoille tulleiden uusien elintarvikkeiden mainonta on siihen asti sallittua, kunnes se kielletään. Eli joko Evira tutkii asian ja sitten EFSA lopulta kieltää sen, jonka jälkeen kiellettyä terveysväitettä ei saa käyttää tai muuten siitä tulee sanktioita. Tai sitten yritys itse hakee sille lupaa.

    ”Väiteasetuksen artiklan 13(1) mukaisia terveysväitteitä, jotka ovat arvioitavana EFSAssa, voi käyttää toimijan omalla vastuulla siihen asti, että kyseisestä väitteestä on tehty virallinen päätös. Väitteiden tulee kuitenkin olla väiteasetuksen ja niihin sovellettavien kansallisten säädösten mukaisia.”

    http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/pakkausmerkinnat_/ravitsemus-_ja_terveysvaitteet/terveysvaitteet/

    Kristofer

    15.11.2011 at 14.23

 3. Kristofer on aivan oikeassa. Jos terveysväitehakemus on jätetty sitä saa käyttää kunnes komissio hylkää tai hyväksyy sen. Nyt näyttää siltä, että suuri osa hylätään, jollei tuotteella ole tehty kalliita tutkimuksia. Perinteiset käyttötarkoitukset putoavat kokonaan, kohta hapankaalistakaan ei saa sanoa sen vatsalle hyvää tekevistä vaikutuksista mitään.

  Elli

  7.12.2011 at 19.38

 4. […] EU hylkäsi Suomen leipomoteollisuuden terveysväitteet « Ravitsemus ja terveys. Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

 5. Onkohan muutenkin EU aivan pullamassaa, tottapuhuen ei niiltä voi muuta odottaakaan, kun tollaista!

  Samuel

  10.9.2012 at 11.53


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: