Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Mikael Fogelholm tarinoi: Liha lihottaa

with 6 comments

Tällaisen mielikuvan Mikael Fogelholm haluaa luoda elintarviketeollisuuden markkinointiyhdistys Ruokatiedon haastattelussa. Tarkat sanat kuuluivat näin: ”Liha saattaa olla yhteydessä lihavuuteen”.

Fogelholm on valinnut sanansa kieli keskellä suuta. Teknisesti ottaen viesti ei ole valheellinen – yhteyksiä voi olla monenlaisia (syy-yhteyksiä ja tilastollisia yhteyksiä), ja mikä tahansa saattaa olla totta. Eräässä äskettäin julkaistussa väestötutkimuksessa kasvisten syönti oli yhteydessä korkeampaan kuolleisuuteen. Julistettaisiinko siis kasvikset tappaviksi?

Fogelholm on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen. Neuvottelukunnan itsensä julkaisemissa ravitsemussuosituksissa sanotaan, että runsaasta proteiinin saannista voi olla hyötyä painonhallinnassa proteiinin kylläisyyttä lisäävän vaikutuksen vuoksi. Liha on parhaita proteiinin lähteitä. Lihalla on myös toinen kylläisyyttä edistävä ominaisuus: siinä ei ole hiilihydraatteja. Hiilihydraattien rajoittaminen parantaa tutkitusti kylläisyyttä ja siten laskee energiansaantia spontaanisti. Miksi Fogelholm sitten antaa ymmärtää, että liha lihottaisi, jää arvoitukseksi.

Lieneekö logiikka siinä, että Fogelholm on Vihreän liiton jäsen? Vai siinä, että hän valtion ravitsemuspoliitikkona haluaa ajaa politiikkaa, jossa suomalaisia rankaistaan muiden maiden kohtuuttoman väestönkasvun aiheuttamasta ylikansoituksesta ja ruokakriisistä syöttämällä lihan sijaan vaikkapa soijaa?

Tämä ei ole ensimmäinen eikä toinenkaan kerta, kun Fogelholm on päästänyt suustaan typeryyksiä ulos. Tässä muita Mikaelin teesejä:

#1 Täysjyvävilja on hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. (Todellisuudessa useimmiten nopeasti imeytyvää.)

#2 Rasvaisten maitotuotteiden terveellisyydestä ei ole mitään näyttöä. (Todellisuudessa näyttöä on reilusti.)

#3 Tiukka karppaaminen kasvattaa tyypin 2 diabeteksen riskiä. (Todellisuudessa tiukka vähähiilihydraattinen ruokavalio tutkitusti parantaa veren sokeriarvoja.)

#4 Liha lihottaa. (Niinkö?)

Mitähän seuraavaksi on tulossa? Olisiko soija kenties terveydelle välttämätöntä? Olisiko soijassa salaisia vitamiineja, joita ei muualta saa? Näillä teeseillä laaditaan tänä vuonna julkaistavia yhteispohjoismaisia ravitsemussuosituksia.

Written by Jari

24.2.2012 klo 8.53

Kategoria(t): Liha, Painonhallinta

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jotkin ruokatuotteet ovat joillekin ihmisille enemmän haitallisia ja ovat osin seurausta siitä, että nykyihmisen vitaalitasot ovat alhaiset.

  Esimerkiksi C-vitamiini jo yksinään suojaa verisuonten seinämiä (vrt keripukki), mutta nykyruoka ei pysty kattamaan elintärkeiden ravinteiden tarvetta.

  Lisäksi kaikki viljat plus palkotuotteet (soija) ovat enemmän tai vähemmän haitallisia tai jopa joillekin vaarallisia, sillä ne ovat olleet vain muutama sukupolvi pohjoismaitten ruokalistalla enemmässä määrin ja aineenvaihdunta ei kelaa so. viljan proteiinit eivät sula täysin ja niitä pääsee vahingoittuneesta suolesta verenkiertoon synnyttämään autoimmuuniisia sairauksia. Tällainen aineenvaihdunta kuluttaa myös runsaasti vitamiinivarastoja.

  Lisäksi viljoista on muokattu syötäviä tuotteita, jotka imeytyessään nostavat verensokeria hallitsemattomasti ja johon taas haima joutuu toimimaan liikennepoliisina ja ylimääräiset energiat viedään rasvolaan. Myös sokeri, tärkkelys ja siirapit, joita yhä enemmän lisätään vähän joka murkinaan – toimivat epätasapainottaen haitallisesti rikkoen verisuonia (varsinkin sepelvaltimoissa) ja tahmeuttamalla tarramaiseksi siellä kulkevan palokunnan (kolesterolin) korjauskalustoa.

  Lisäksi ihmiseltä ja kädellisiltä puuttuu vielä geeni, joka muodostaa glukoosista C-vitamiinia – toisin kuin eläimillä.

  Viimeksi luetua kirjoista:
  – Miksi eläimet eivät saa sydänkohtauksia…mutta ihmiset saavat!,
  – Vaaralliset viljat,
  – Ruokavallankumous ja
  – Parantavat rasvat

  Raimo Alha

  24.2.2012 at 16.55

 2. Hyvä kirjoitus, Jari. Onko sinulla heittää tutkimuslinkkiä mainitsemastasi väestötutkimuksesta, jossa kasvikset oli vahingollisia?

  PH

  PH

  25.2.2012 at 19.31

 3. Erittäin asiallinen, hienovaraisesti hyökkäävä ja perustellusti kriittinen postaus. Kiitos tästä. Pisti taas ajattelemaan tätä nykyajan ravitsemusmainontaa ja sitä, mihin kannattaa todella luottaa ja mitä asioita lähteä ajamaan ravitsemustieteen opintojen jälkeen. Olen kertakaikkiaan tuohtunut siitä, että ravitsemuksen asiantuntijat välittävät niin virheellistä tietoa mediassa, jossa seulaa ei ole vaan kaikki pääsee läpi. Totuus kun on, että ei kaikilla ole medialukutaitoa, vaan tieto otetaan faktana ja uusia ohjeita omaksutaan jatkuvasti. On parempi olla varovainen sanoissaan kuin päästää virheellistä tietoa leviämään kulovalkeana ympäri maata.

  Ei ole yhtä ruoka-ainetta joka automaattisesti lihottaisi, eikä vastaavasti yhtäkään superfoodia, joka tekisi autuaaksi. Kokonaisuus ratkaisee, eivätkä pienet satunnaiset poikkeamat tee muutosta suuntaan eikä toiseen. Liha itsessään ei todellakaan lihota, eikä sairastuta ketään. Ja kukapa nyt pelkällä pekonilla eläisikään!? Olen havainnut, että esim. Fogerholm vertaa eri ravintoaineiden hyötyjä ja haittoja aivan vääriin vertailukohtiin Hän väittää, että liha lihottaa Oletettavasti hän perustaa näkemyksensä karppausversioon (jolla ei ole mitään tekemistä terveellisen karppauksen kanssa), jossa nautitaan vain munia ja pekonia. Niin, ei se ole hyväksi elimistölle, ei toki. Mutta harvapa meistä sellaista noudattaakaan. Liha+kasvikset+hyvät rasvat, rasvainen kala, pähkinät, siemenet, marjat ja hedelmät luovat sellaisen ravintokokonaisuuden, jolla ihminen on pysynyt terveenä pitkään eri puolilla maailmaa. Fogerholmin omituiset vertailukohdat johtavat harhaan. Muistan lukeneeni hänen näkemyksiään viljoista ja hän vertaili täysjyvän ja täysin valkaistujen viljatuotteiden vaikutusta veren sokeriin. Näin ollen hän sai tulokseksi hypoteesin: Täysjyväviljat nostavat verensokeria hitaammin ja ovat näin ollen terveyden kulmakivi. Siinäpä unohtui eräs tärkeä koe: Miltäs näyttäisivät veren sokeriarvot jos verrattaisiin täysjyväviljone käyttöä totaaliseen viljattomuuteen? Jäi testaamatta Fogerholmilta

  Itse epäilen, että Fogerholm kuten monet muutkin harhaanjohdattajat puhuvat jonkun suuremman yrityksen suulla ja heillä on takanaan tukijoita, joille heidän täytyy olla uskollisia. Eihän tällaisia lausumia muuten voi kukaan päästää suustaan, kun asioista alkaa olla niin paljon tutkimusnäyttöä toiseen suuntaan.
  Kiitos tästä! Jään kiinnostuksella odottamaan mihin nykyinen kehitys vielä johtaa.

  Maria Paldanius

  27.2.2012 at 14.40

 4. Fogeli on aivan pelle tyyppi. Puhui pehmeitä jo noin 10 vuotta sitten Miljoonan kilon laihdutusrupeamassa. Äijän puheilla ei ole mulle yhtään mitään painoarvoa.

  Rauno Vauramo

  7.4.2013 at 17.23

 5. […] ravitsemussuositukset Täysjyvää vai ei viljaa? Punainen liha tappaakin vain Yhdysvalloissa Mikael Fogelholm tarinoi: Liha lihottaa Mikael Fogelholm puhuu jälleen […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: