Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Voin kulutus ja ylipainoisten osuus Suomessa

with 19 comments

Tähän kuvaajaan on merkitty voin vuosittainen kulutus Suomessa ja ylipainoisten (painoindeksi > 25) osuus kaikista 15-64-vuotiaista suomalaisista vuosien 1980-2013 ajalta.

Voin kulutus ja ylipainoisten osuus Suomessa 2013-12

Kun voin kulutus (punainen käyrä) romahti, ylipainoisten osuus (sininen käyrä) alkoi nousta, ja kun voin kulutus lähti uudelleen nousuun, ylipainoisten osuuden nousu taittui.

Tällaisista tilastoista ei voi tietenkään päätellä mitään varmuudella. Vaikuttaisi kuitenkin todennäköisemmältä, että voi tukisi painonhallintaa kuin että se haittaisi sitä.

THL:n tiedotus yritti esittää 18.12. tv-uutisten päälähetyksissä, että voin kulutuksen lasku ja ravitsemussuosituksien parempi noudattaminen olisivat pysäyttäneet väestön lihomisen. THL:n sanoman todenperäisyyttä voi pohtia mm. tätä kuvaajaa apuna käyttäen.

Voin kulutusta vuonna 2013 ei ole vielä julkaistu Tiken Ravintotaseessa.

Written by Jari

21.12.2013 klo 12.28

19 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Minulle ainakin margariini lisää sydän ja pääoireita. Sanoisin ei tilastoista voi mitään päätellä tai voi kyllä mutta vaatii taidon yhdistää (jota ei tunnu kenelläkään olevan harva tutkija hyväksyy totuutta jokaisella oamt ennakko asenteensa pelissä) mutta tämä onkin meielnkiintoinen havainto tämä tilasto.

  Juha-pekka Kuusela

  21.12.2013 at 14.20

 2. Nuo pääoireet liittyvät myös verenkiertoon.

  Juha-pekka Kuusela

  21.12.2013 at 15.32

 3. mä näin vähän aikaa sitten tilastoja Ruotista missä näkyy että voin kulutus on viimeaikoina noussut paljon ja samalla sydänkohtausten määrä laskenut – ihan päinvastoin kuin ”viralliset” ravintosuositukset ennustaisivat.. Olisi kiva nähdä samat tilastot Suomessa..

  Markku

  21.12.2013 at 15.42

  • Seuraile blogia tai Facebookia, Markku. Lähiaikoina on tulossa myös kuvaaja voin kulutuksesta ja verisuonitautikuolleisuudesta Suomessa. Se näyttää aika samanlaiselta kuin Ruotsissakin, mutta Suomessa voin kulutus kääntyi nousuun hieman myöhemmin.

   Jari

   21.12.2013 at 15.56

 4. Margariini valmistajathan noi tutkimukset luultavasti maksaa, ainakin tuloksista päätellen. Voita vain rohkeasti ruokaan ja leivän päälle, niin paskakin luistaa paremmin pihalle ja aineenvaihdunta kasvaa!!

  Hoikka

  26.12.2013 at 23.44

 5. pieni muistutus että margariinissa ja voissa on yhtä paljon kaloreita

  Markku Niilo

  27.12.2013 at 11.27

  • Mutta voissa ei ole lisä-aineita ja se ei ole yhtä teollisesti käsiteltyä kuin margariini.

   jäbä

   28.12.2013 at 16.50

   • Juuri siksi mm. käytän aina voita. Margariini on syvältä..

    Markku

    29.12.2013 at 19.09

 6. Lisää käppyrään vielä alkoholi ja vaikka punainen liha: miltä sitten näyttää?

  Reija

  28.12.2013 at 11.18

 7. Satuin katsomaan tuon saman uutislähetyksen, pahemman kerran tarkoituksen hakuiselta vaikutti. Samaan aikaan kun ankkuri sanoi tyyliin ”Suomalaisten paino on kääntynyt laskuun” luki ruudussa isoin kirjaimen ”karppaus into vähentynyt”, yrittäen siis saada aikaan mielikuvan siitä, että karppauksen vähentyminen olisi aiheuttanut tuon painon laskun.

  Painon laskusta haluttiin pysyä melko hiljaa kun finnriski tutkimuksen tuloksia julkaistiin aikaisemmin(~ reilu vuosi sitten), silloin keskityttiin minimaalisiin kolesterolimuutoksiin.

  löytyykö linkkejä esillä olleisiin ruotsalaisten tilastoihin?

  Someone

  2.1.2014 at 0.21

 8. ”Tällaisista tilastoista ei voi tietenkään päätellä mitään varmuudella. Vaikuttaisi kuitenkin todennäköisemmältä, että voi tukisi painonhallintaa kuin että se haittaisi sitä.”

  Tällaisista ekologisista korrelaatioista ei oikeasti kannata päätellä mitään. Pitäisi esittää kokeellista ja/tai seurannallista näyttöä siitä että voi tukee painonhallintaa. Kyllähän sinun pitäisi tämä tietää.

  Mie

  3.1.2014 at 12.06

 9. Minua usein hämmästyttää, ettei voi-margariinikeskustelussa pohdita, miten luontaisista juoksevista kasviöljyistä saadaan kiinteää rasiassa pysyvää margariinia.

  Aiemminhan se tapahtui katalyyttisesti osittaishydraamalla kasviöljyjä, jolloin syntyneet, nyt sydänhaitallisiksi osoitetut trans-rasvahapot kiinteyttivät kasviöljyn margariiniksi. Nyt Suomessa toimiva margariiniteollisuus on ilmoituksiensa mukaan luopunut osittaishydrauksesta. Tilalle on otettu toinen synteettinen mentelmä, katalyyttinen vaihtoesteröinti.

  Vaihtoesteröinnissä kasviöljyjen alkuperäinen triglyseridirakenne puretaan ja järjestetään uuteen muotoon. Syntyneet triglyseridit ovat ihmiskunnan ravitsemuksessa uusia, ennenkokemattomia yhdisteitä. Mikä on niiden fysiologinen vaikutus? Jos joku tietää asiaa koskevia tutkimuksia, olisin kiitollinen viitteistä.

  Kari Salminen

  Kari Salminen

  4.1.2014 at 19.40

 10. Ainakin oman kokemukseni mukaan tuo vaihtoesteröinnin mahdollisten haittojen pohdinta on aikalailla peruskauraa tässä voi-margariinikeskustelussa, ei toki niin yleistä kuin transrasvoista jauhaminen. Vaihtoesteröinnillä ei vaikuta olevan – lyhytaikaisten riskimarkkeritutkimusten pohjalta – sen kummempaa vaikutusta mm. sv-tautiriskiin liittyviin keskeisiin markkereihin.

  Wikipedian artikkelissa on yllättävän hyvin tutkimusviitteitä:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Interesterified_fat

  Tämän ulkopuolelta en osaa sanoa tuotakaan vähää fysiologisista vaikutuksista.

  Mie

  5.1.2014 at 14.58

  • Kiitos Mie

   Wikiperdiassa luetellut tutkimukset ovat, kuten totesit, lyhytaikaisia markkeritutkimuksia kestoltaan postprandiaalisista 3 viikkoon. N = 10-60 ja koehenkilöt ovat pääasiassa miehiä. Koemateriaaleissa rasvahappopitoisuudet vaihtelevat paljon. Tutkituissa markkereissa ei pääosiltaan ole muutoksia.

   Katalyyttisessä osittaishydrauksessa syntyvien trans-rasvahappojen haitallisuus pajastui vuosikymmeniä kestäneen ”väestökokeilun” jälkeen. Tämä onkin asian vaikeus. Silti toivoisi, että katalyyttisesti vaihtoesteröityjen margariinien vakutuksista tehtäisiin edes yksi pitkäaikainen tutkimus.

   Tällaista odotellessa niiden elintarvikkeiden, joissa vaihtoesteröintiä on käytetty, päällysmerkinnöissä tulisi rehellisesti käyttää selkokielistä merkintää ”vaihtoesreröity palmurasva” jne. Nyt nämä synteettiset rasvat merkitään harhaanjohtavasti ”kasvirasvoiksi”, joista ne eroavat selkeästi, kuten mm. Wikipediassa aivan oikein kuvataan.

   Kari Salminen

   Kari Salminen

   6.1.2014 at 12.56

 11. Tuosta ”väestökokeilu”-kohdasta: jos vertaat vaihtoesteröinnin ja trans-rasvojen vaikutusta lipidiarvoihin tms. niin erot ovat aika selvät. Mikä olisi se mekanismi jolla vaihtoesteröinti aiheuttaisi ongelmia ja missä suhteessa, tämä on se keskeinen seikka.

  Mie

  6.1.2014 at 18.35

 12. Summa summarum…ei luulisi ainakaan vaihtoesteröinnistä olevan mitään suurta hyötyäkään elimistölle. Eli miksi tuollaista joku laittaisi leivälle saatikka sitten ihan suuhun asti

  Riku

  28.1.2014 at 14.33

  • Vaihtoesteröinti tuskin on ainut tekijä tässä asiassa? Margariineista saa myös tyydyttymätöntä rasvaa jonka saantia suomalaisilla olisi vara nostaa. Parempia vaihtoehtoja tähän toki on, joten siinä mielessä margariinien nauttiminen ei todellakaan ole välttämätöntä.

   Mie

   28.1.2014 at 21.45

 13. Kannattaa huomioida, että myös maitorasvasta/voista saa välttämättömät rasvahapot (luomuruokitusta aika runsaastikin). Se unohtuu julkisessa keskustelussa aina.

  Riku

  29.1.2014 at 11.09

 14. fdbdf

  24.11.2015 at 19.35


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: