Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Kymmenen klassista rasvatutkimusta

with 3 comments

Joidenkin ravitsemusasiantuntijoiden mielestä tyydyttyneen, “kovan” rasvan syöminen lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Näin väitetään myös suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Tyydyttynyttä rasvaa on suhteellisen suuri osuus esim. maitotuotteissa, naudanlihassa ja kookosrasvassa.

Paras tapa tutkia tämän käsityksen todenperäisyyttä on suorittaa kokeellinen tutkimus, jossa kerätään suuri määrä ihmisiä ja satunnaistetaan heidät pidemmäksi ajaksi eri ryhmiin noudattamaan ruokavalioita, jotka eroavat tyydyttyneen rasvan määrässä mutta ovat muutoin mahdollisimman samankaltaisia. Näin rajataan mahdolliset muutokset ryhmien terveydessä johtuviksi nimenomaan tyydyttyneestä rasvasta eikä muista tekijöistä. Tällaista tutkimusasetelmaa kutsutaan satunnaistetuksi kontrolloiduksi kokeeksi.

Suuri osa tutkimuksista seuraa muutoksia terveydessä pelkästään veriarvojen perusteella. Tällaisista tutkimuksista ei kuitenkaan saa mahdollisimman selkeää kuvaa todellisesta sairastumis- ja kuoleman riskistä, koska yleensä veriarvojen tulkinta ei ole yksiselitteistä ja veriarvot muodostavat vain osan sairauksien riskitekijöistä.

Tähän kirjoitukseen on koottu (erilaisia yhteenveroartikkeleja läpi käyden) kaikki merkittävät ruokavaliokokeet, joissa on satunnaistettu suuri määrä ihmisiä vähentämään tyydyttyneen rasvan syömistä tehden mahdollisimman vähän muita muutoksia ja seurattu useiden vuosien ajan sairastumista sydän- ja verisuonitauteihin tai kuolleisuutta. Tällaisten tutkimusten tekeminen on kallista. Siksi tutkimuksia ei ole suinkaan tuhansia, vaan pelkästään kymmenen kappaletta.

(1) Low-fat diet in myocardial infarction (1965, Medical Research Council)

Sepelvaltimotautia sairastaneet englantilaiset miehet noudattivat erittäin vähärasvaista ruokavaliota kolmen vuoden ajan. Infarktien määrässä ja kuolleisuudessa ei tullut eroa vertailuryhmään.

(2) Corn Oil in Treatment of Ischaemic Heart Disease (1965)

Sepelvaltimotautia sairastaneet englantilaiset henkilöt noudattivat rajoitetusti eläinrasvaa ja lisättyä oliiviöljyä tai maissiöljyä sisältävää ruokavaliota kahden vuoden ajan. Infarktien määrässä ja kuolleisuudessa ei tullut eroa vertailyryhmään.

(3) Effect of the Anti-Coronary Club Program on Coronary Heart Disease Risk-Factor Status (1966)

Terveet yhdysvaltalaiset koeryhmän miehet noudattivat tavanomaista enemmän monityydyttymätöntä ja vähemmän tyydyttynyttä rasvaa sisältävää ruokavaliota neljän vuoden ajan. Heitä neuvottiin syömään vähemmän nauta-, lammas- ja sikaruokia ja enemmän kala- ja siipikarjaruokia. Voi vaihdettiin margariiniin sekä kasviöljyyn ja maitotuotteet rasvattomiksi. Rasvamuutosten lisäksi myös sitrushedelmien, vihreiden kasvisten ja viljatuotteiden käyttöä painotettiin. Koe- ja vertailyryhmää ei jaettu satunnaisesti vaan ne koottiin erikseen. Koeryhmällä ylipaino ja korkea verenpaine oli yleisempää. Koeryhmällä sairastuvuus sydän- ja verisuonitauteihin jäi pienemmäksi kuin vertailuryhmällä, mutta kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin tai muista syistä oli korkeampi kuin vertailuryhmällä.

(4) Controlled trial of soya-bean oil in myocardial infarction (1968)

Sydäninfarktista toipuvat englantilaiset miehet noudattivat lisättyä soijaöljyä ja vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältävää ruokavaliota 2-6 vuoden ajan. Taudin uusiutumisessa tai tautikuolemissa ei tullut eroa vertailyryhmään.

(5) A Controlled Clinical Trial of a Diet High in Unsaturated Fat in Preventing Complications of Atherosclerosis (1969, Los Angeles Veterans’ Administration study)

Yhdysvaltalaiset sotaveteraanit söivät joko vertailuryhmässä tavanomaista laitosruokaa tai koeryhmässä saman verran rasvaa mutta vähemmän kolesterolia ja huomattavasti enemmän (monityydyttymätöntä) linolihappoa 8 vuoden ajan. Koeryhmässä oli vähemmän sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä tapahtumia ja kuolemia kuin vertailuryhmässä, mutta kokonaiskuolleisuudessa (mistä tahansa syystä) ei ollut eroa. Tutkimusryhmät oli satunnaistettu, mutta silti vertailuryhmässä oli enemmän runsaasti tupakoivia miehiä.

(6) The Oslo Diet-Heart Study; Eleven-Year Report (1970)

Sydäninfarktista toipuvat norjalaiset miehet koeryhmässä noudattivat vähän tyydyttynyttä rasvaa sekä kolesterolia ja paljon monityydyttymätöntä rasvaa sisältävää ruokavaliota. He söivät rajoitetusti eläinrasvaa ja runsaammin kasviöljyä. Viiden vuoden jälkeen sepelvaltimotautiin liittyvien tapahtumien ja kuolemien määrä oli vertailuryhmää pienempi. Äkkikuolemien määrässä ei ollut eroa. Yhdentoista vuoden seurannan jälkeen sydäninfarktista johtuvien kuolemien määrä oli pienempi mutta kaikkien sepelvaltimotautiin liittyvien kuolemien määrässä ei ollut eroa vertailuryhmään verrattuna. Koeryhmä käytti myös säännöllisesti rasvaista kalaa, jolla tiedetään olevan tyydyttyneen ja tyydyttymättömän rasvan suhteesta riippumattomia hyödyllisiä vaikutuksia, joten tutkimuksessa saavutetut erot saattavat johtua rasvaisesta kalasta eivätkä rasvakoostumuksen muutoksista.

(7) Low fat, low cholesterol diet in secondary prevention of coronary heart disease (1978, Sydney Diet-Heart trial)

Sepelvaltimotautia sairastavat australialaiset miehet noudattivat vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia sisältävää ruokavaliota viiden vuoden ajan. He vaihtoivat voin margariiniin. Miehillä oli korkeampi kuolleisuus kuin vertailyryhmällä.

(8) Dietary Prevention of Coronary Heart Disease: The Finnish Mental Hospital Study (1979)

Suomalaiset mielisairaalan potilaat noudattivat vähemmän tyydyttynyttä rasvaa sekä kolesterolia ja enemmän monityydyttymätöntä rasvaa sisältävää ruokavaliota 6 vuoden ajan. He vaihtoivat voin margariiniin ja maidon rasvattomaan maitoon, johon oli lisätty kasviöljyä. Miespotilaiden sydänkuolemien ilmaantuvuus puolittui, mutta naispotilailla ei vastaavaa eroa ollut. Kokonaiskuolleisuudessa ei ollut eroa miehillä eikä naisilla. Tutkimuksen keskeisiä puutteita oli ristikkäisasetelma (molempia ruokavalioita noudatettiin peräjälkeen eikä rinnakkain), kunnollisen kontrolloinnin puute (ruokavalioissa oli eroa muutenkin kuin rasvassa) ja potilaiden suuri vaihtuvuus.

(9) Test of effect of lipid lowering by diet on cardiovascular risk. The Minnesota Coronary Survey (1989)

Yhdysvaltalaiset mielisairaalan ja vanhainkodin asukkaat vähemmän tyydyttynyttä rasvaa sekä kolesterolia ja enemmän monityydyttymätöntä rasvaa sisältävää ruokavaliota keskimäärin hieman päälle yhden vuoden ajan, mutta vajaa viidennes eli noin 1600 henkilöä jatkoivat vähintään kaksi vuotta. Eroa sydän- ja verisuonitauteihin liittyvissä tapahtumissa, kuolemissa tai kokonaiskuolleisuudessa ei tullut vertailyryhmään verrattuna.

(10) Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: Diet and Reinfarction Trial (DART) (1989)

Sydäninfarktista toipuvat englantilaiset miehet noudattivat vähemmän rasvaa kokonaisuudessaan ja suuremman osuuden monityydyttymätöntä rasvaa sisältävää ruokavaliota kahden vuoden ajan. Eroa uusissa infarkteissa tai kuolleisuudessa sepelvaltimotautiin ei tullut vertailuryhmään verrattuna.

Yhteenveto

Mitä tyydyttyneen rasvan syömisen vähentämisellä siis saavutettiin, kun katsotaan kokonaisuutta näistä kymmenestä tutkimuksesta?

Neljässä tutkimuksessa kymmenestä onnistuttiin vähentämään sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä tapahtumia.

Kahdessa tutkimuksessa kymmenestä onnistuttiin vähentämään sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä kuolemia ja yhdessä lisäämään.

Yhdessäkään tutkimuksessa kymmenestä ei onnistuttu vähentämään kokonaiskuolleisuutta eli kuolemia mistä tahansa syystä mutta kahdessa tutkimuksessa kokonaiskuolleisuus oli korkeampi.

Mitä näistä saavutuksista voidaan päätellä? Aika vähän. Tyydyttynyt rasva ei näyttäisi olevan keskeinen tekijä ihmisten terveydelle.

Lue myös: Tutkimuskooste: kasviöljy laskee kolesterolia muttei sydänkuolleisuutta (2016) – Tutkijat saivat haltuunsa uutta aineistoa kahdesta vanhasta rasvatutkimuksesta ja tekivät uuden analyysin kaikista rasvatutkimuksista.

Written by Jari

10.4.2010 klo 6.32

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kiitos hyvästä blogista ja mielenkiintoisista jutuista, jotka eivät ole valtavirtaa.

  annukka laihduttaja

  19.9.2011 at 19.37

 2. Noiden tutkimusten mukaan tyydyttyneen rasvan vähentämisellä ei saavuteta mitään. Mikä on kova rasva? Voi pannaan jääkaappiiin siksi, että se ei pehmene, voi pehmenee jo 20 asteessa ja ihmisen kehonlämpö on 36,7 astetta. Voi on varmasti juoksevaa siinä lämmössä.

  Kari Kurki

  16.11.2014 at 19.42

 3. Keräsin omaan blogiini muutamia tutkimuksia maitorasvoista, saattaisi kiinnostaa sinua. Blogi Korppikotka, korppiaiti.blogspot.fi, teksti sosiaalista elämää ja täysmaitoa

  J

  23.3.2016 at 7.05


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: