Rasvamyytti: Eläinrasvassa ei ole välttämättömiä rasvahappoja
Tiedotusvälineissä esiintyy toisinaan ravitsemusasiantuntijoita kertomassa, ettei eläinrasvassa olisi välttämättömiä rasvahappoja. Tällaiset väitteet ovat virheellisiä. Aikuisilla omega-3- rasvahappojen päivittäinen vähimmäistarve on noin 0,4 grammaa ja omega-6-rasvahappojen puolestaan noin 2 g. Nämä määrät tulevat täyteen syömällä esimerkiksi vain 77 grammaa porsaankylkeä.
Todellisuudessa siis eläinrasvasta saa varsin helposti välttämättömiä rasvahappoja.
Lähteet:
British Journal of Nutrition (2010), 104: 1575-1576
Fineli: Porsaankylki
Mutta eikö juuri näiden rasvahappojen suhde ole se merkittävämpi tekijä kuin vähimmäissaanti?
Toki itse käytän lihaa siinä missä kanaa ja kananmunia, mutta valitettavasti en voi sietää kalaa! Siksi olen ottanut omegat purkista. Mutta, mutta…
…Tässä Laatikaisen mielenkiintoista yhteenvetoa omega-3 -rasvahapoista http://www.pronutritionist.net/onko-kalaoljy-vienyt-meita-kuin-passia-narussa/
Yhteen aikaan puhuimme vain lihan nitriiteistä, nyt ne ovat unohtuneet jonnekin…
Kyllä me tiedämme vielä vähän…
Hupsis
21.9.2011 at 11.57
Outoja kyllä tuommoiset väitteet – kalaöljy tietääkseni ei ole kasvirasvaa ja siinähän niitä on?!?
Inkivääri
21.9.2011 at 12.22
Myös kalaöljy on tosiaan erinomainen omega-3:n lähde, mutta kuutoset pitää ottaa jostakin muualta.
Jari
21.9.2011 at 12.25
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/precious-yet-perilous Chris Masterjohn esittää täällä että se ”välttämättömien” rasvahappojen vähimmäistarve olisi jopa vähemmän kuin parin gramman luokkaa.
Hänen PUFA Report I:n tiivistelmässä mainitaan jopa näin: ”The true requirement for EFA during growth and development is less than 0.5 percent of calories when supplied by most animal fats and less than 0.12 percent of calories when supplied by liver. On diets low in heated vegetable oils and sugar and rich in essential minerals, biotin, and vitamin B6, the requirement is likely to be even lower than this.”
Valtsu
21.9.2011 at 13.13
Eikös rypsiöljyssä ole runsaasti omega kutosta?
Petteri83
21.9.2011 at 20.39
On, mutta esim. manteleista ja pekaanipähkinöistä saa myös hyvin tuota omega 6:tta, ja ne ovat muutenkin terveellisiä – etenkin liotettuina ja huuhdeltuina.
Viher-Tuomo
17.10.2011 at 10.31
Itsekin kannatan kasvirasvan lähteenä ensisijaisesti kokonaisia ja käsittelemättömiä kasvikunnan tuotteita kuten pähkinöitä, manteleita, oliiveja ja avokadoa. Toissijaisesti kylmäpuristettua kasviöljyä kuumentamattomana. Margariinit ja kermakkeet ovat turhia ja niiden terveellisyydestä ei ole takeita.
Jari
19.10.2011 at 17.08
Mielenkiintoista. Ja hyvin havaittu.
Mutta pieni oikaisu/kysymys: eikö ALA:n tarve ole minimissään 0,5 E % päivittäisestä tarpeesta eli 1 gramma? Ja omega-6 rasvahappojen 5 grammaa, jos lasketaan melko alhaiselle 2000 kcal tasolle? VRN Ravitsemussuositus 2005 ”Välttämättömien n-6- ja n-3-rasvahappojen vähimmäistarve on 3 E%, josta n-3-rasvahappoja on 0,5 E%. ”
Jos VRN on oikeassa, eikö sinun luvut ole 50 % liian alhaalla ja silavaa pitäisi vedellä reilu 150 g/pv, jotta nuo tärkeät rasvahapot saataisiin kasaan?
Vai onko minulta laskutikku rikki 🙂 Semmoistakin on sattunut…
Reijo Laatikainen
24.10.2011 at 17.17
Ihan oikein laskit. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa on tosiaan ilmoitettu suurempi määrä vähimmäistarpeeksi. Voisin vaikkapa myöhemmin tarkistaa tuon vielä jostakin kolmannesta lähteestä.
Silavassa on muuten reilusti enemmän näitä välttämättömiä rasvahappoja kuin porsaankyljessä. 🙂
Jari
24.10.2011 at 18.07
Katselin juuri VRN:n lähteenä ollutta NNR 2004:sta. Siinä sanotaan, että n-3:n vähimmäistarvetta ei tunneta tai siitä ei ole yksimielisyyttä. Joidenkin tietojen mukaan se voisi olla niinkin vähän kuin 0,05 E%. Tuo on 0,5 E% on siis suositus, joka perustuu jollakin tavalla tyypilliseen saantihaarukkaan, eikä vähimmäistarve.
Jari
25.3.2013 at 8.22
puhumattakaan vitamiineista ja mineraaleista valmiiksi tiivistetyssä muodossa sekä rasva, jonka kanssa rasvaliukoiset ravinteet imeytyy elimisöön.
Teme
2.11.2011 at 15.41