Tutkimus: rasvaiset maitotuotteet eivät nostaneet kolesterolia
Tuoreen tutkimuksen mukaan verenpainetta ja kolesteroliarvoja laskeva DASH-ruokavalio toimii vähintäänkin yhtä hyvin, kun sen vähärasvaiset maitotuotteet vaihdetaan täysrasvaisiin.
USA:n kansanterveyslaitos NIH kehitti DASH-ruokavalion (”Dietary Approaches to Stop Hypertension”) 1990-luvulla laskemaan verenpainetta, yhtä keskeisistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Lisäksi DASH-ruokavalion on havaittu laskevan kolesteroliarvoja. Ruokavalio perustuu hedelmiin, kasviksiin, täysjyväviljatuotteisiin ja vähärasvaisiin maitotuotteisiin. Kuulostaako tutulta? Kyllä vain, se muistuttaa kovasti myös suomalaisia ravitsemussuosituksia.
Yhdysvaltalaiset tutkijat kokeilivat, mitä tapahtuu, kun DASH-ruokavaliossa vaihdetaankin vähärasvaiset maitotuotteet täysrasvaisiin. Tutkimuksessa oli mukana 36 henkilöä, jotka noudattivat satunnaisessa järjestyksessä vuorotellen tavanomaista DASH-ruokavaliota, DASH-ruokavaliota täysrasvaisilla maitotuotteilla ja vertailuruokavaliota, kutakin kolmen viikon ajan. Kunkin jakson jälkeen heiltä mitattiin veriarvot.
Tutkimuksessa selvisi, että DASH-ruokavalio sekä vähärasvaisilla että täysrasvaisilla maitotuotteilla laski verenpainetta. Samaten kumpikin DASH-ruokavalio laski yhtä paljon ApoB:tä, joka on tarkka tapa mitata ”pahana” pidettyä LDL-kolesterolia.
Lisäksi täysrasvaisten maitotuotteiden käytön jälkeen triglyseridiarvo oli parempi kuin vähärasvaisten maitotuotteiden käytön jälkeen. Myös ero ”hyvää” HDL-kolesterolia mittaavassa ApoAI:ssa oli kallellaan täysrasvaisten maitotuotteiden eduksi, mutta tämä ero ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkitsevä.
Suomalaisten ravitsemusasiantuntijoiden saarnan yksi perinteisistä osista kuuluu niin, että maitotuotteet pitäisi syödä vähärasvaisina, koska maitotuotteiden sisältämä ”kova” rasva nostaisi kolesteroliarvoja ja siten lisäisi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Jälleen yksi tutkimus on kumonnut moiset puheet.
Tutkimus julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Comparison of the DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diet and a higher-fat DASH diet on blood pressure and lipids and lipoproteins: a randomized controlled trial

Esimerkkiruokalista

Veriarvot
Mielenkiintoisia tuloksia mutta miksiköhän tutkimusta tehtiin vain kolme viikkoa. Ei kovin pitkä aika..
fitmarkku
9.1.2016 at 18.21
Tuon lyhyen keston ja suhteellisen pienen koehenkilöiden määrän kirjoittajat itse katsovat tutkimuksen puutteiksi. Vahvuuksiksi he katsovat ruokavalioiden tarkan noudattamisen ja painon pysymisen samana.
Tuli kuitenkin selkeitä eroja tässäkin ajassa.
Jari
10.1.2016 at 10.31
Haluaisin nähdä tarkemmin tutkimussuunnitelman ja käytetyt metodit.
Heikki Svensk
15.1.2016 at 23.12
Se löytyy kirjoituksen alla olevan linkin takaa.
Eli täältä: http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/12/29/ajcn.115.123281.abstract
Jari
16.1.2016 at 4.08
[…] myös: Tutkimus: rasvaiset maitotuotteet eivät nostaneet kolesterolia Tanskan ”Pekka Puska”: Maitorasva on ystävämme Tutkimuskooste: Rasvaiset maitotuotteet […]
Harvard-professori lopettaisi vähärasvaisten maitotuotteiden suosittelun | Ravitsemus ja terveys
6.4.2016 at 14.28
[…] kirjoittamaan viime vuonna tutkimuksesta, jossa verrattiin DASH-ruokavaliota vähärasvaisilla ja täysrasvaisilla maitotuotteilla. […]
VRN:n pääsihteeri Arja Lyytikäinen antaa väärää tietoa | Ravitsemus ja terveys
15.11.2017 at 15.12