Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Maailman sydänjärjestön puheenjohtaja: ravitsemussuositukset lienevät olleet vahingollisia

with 36 comments

Maailman sydänjärjestön entinen puheenjohtaja Salim Yusuf antoi kyytiä vanhoille uskomuksille kardiologian konferenssissa.

”Kun syöt hampurilaisen, heitä sämpylä pois ja syö pihvi.” -Salim Yusuf

Päivitetty 20.2.2017: Salim Yusuf on Maailman sydänjärjestön entinen puheenjohtaja. Järjestön nykyinen puheenjohtaja on David Wood.

Maailman sydänjärjestö (World Heart Federation, WHF) on sydänjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu lähes 200 järjestöä yli sadasta eri maasta, myös Suomen Sydänliitto. Sen entinen puheenjohtaja, professori Salim Yusuf on maineikas sydäntautilääkäri ja tutkija. Hän oli vuonna 2011 maailman toiseksi siteeratuin tutkija. Myös Pekka Puska on toiminut aikaisemmin Maailman sydänjärjestön puheenjohtajana.

Yusuf esitteli kardiologian konferenssissa Davosissa Sveitsissä 12. helmikuuta tutkimustuloksia uudesta laajasta sydän- ja verisuonitauteihin liittyvästä PURE-tutkimuksesta, jossa on ollut mukana 150 000 henkilöä 17 eri maasta.

Tutkimuksen mukaan hiilihydraattien syönti oli yhteydessä suurempaan riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja rasvan syönti oli yhteydessä pienempään riskiin. Rasvoista erityisesti kertatyydyttymätön rasva oli yhteydessä pienempään riskiin. Tyydyttyneellä ja monityydyttymättömällä rasvalla ei ollut yhteyttä riskiin.

Yusuf antoikin kyytiä Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Amerikan sydänliitto AHA:n suosituksille, joissa on pyritty juuri päinvastoin vähentämään rasvan ja lisäämään hiilihydraattien syöntiä. Hän totesi, että suositukset ovat todennäköisesti olleet vahingollisia, ja lisäsi, ettei nykysuosituksella vähentää tyydyttyneen rasvan käyttöä ole tieteellistä perustaa.

Tutkimuksessa maitotuotteiden tyydyttynyt rasva oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Yusuf totesi, ettei vähärasvaisten maitotuotteiden suosimisen tueksi ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Maitorasva pikemminkin suojaa sv-taudeilta.

Punaisen tai valkoisen lihan tyydyttyneellä rasvalla ei ollut selkeää yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Valkoinen liha saattaa olla hieman suojaavaa.

Hedelmät ja palkokasvit suojasivat tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudeilta. Hedelmien kohdalla suojaava määrä oli melko pieni. Jo yhdestä kolmeen annosta viikossa antoi varsin suuren suojan. Yusuf itse suositteli kahta hedelmää päivässä.

Yusufin mukaan tutkijat ovat erehtyneet tyydyttyneen rasvan suhteen, koska huomio on keskitetty pelkästään veriarvoihin. Tyydyttynyt rasva nostaa kyllä LDL-kolesterolia muttei lisää varsinaista sairastumisen riskiä. Ja kun katsotaan tarkempia kolesteroliarvoja (apolipoproteiinit B ja A), rasvojen ja hiilihydraattien vaikutus kolesteroliarvoihin vastaa paremmin todellista sairastumisriskiä.

Yusufin mukaan tutkimuksen pääviesti oli seuraavanlainen:

 • Tyydyttynyt (”kova”) rasva ei ole haitallista sellaisina määrinä, joita valtaosa ihmisistä syö
 • Kertatyydyttymätön rasva suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta
 • Monityydyttymättömällä rasvalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
 • Hiilihydraattien runsas saanti (yli puolet energiasta) on todennäköisesti suurin syyllinen
 • Kohtuullinen suolan käyttö (7,5 – 12,5 grammaa suolaa päivässä) on paras vaihtoehto. Liian vähän tai liikaa on pahasta.
 • Hedelmät ja palkokasvit suojaavat sv-taudeilta
 • Kasvikset suojaavat hieman sv-taudeilta tai niillä ei ole vaikutusta
 • Kalalla ei ole vaikutusta sv-tauteihin
 • Kananmunilla ei ole vaikutusta sv-tauteihin

Tämän Yusufin esittelemän tuoreen tutkimuksen tulokset vastaavat varsin hyvin vuonna 2009 julkaistun laajan sepelvaltimotautiin liittyvän katsausartikkelin tuloksia. Lue lisää: Laaja järjestelmällinen tiedekatsaus osoitti valtion rasvavalistuksen perusteettomaksi

Kertatyydyttymätöntä rasvaa on reilusti mm. oliiviöljyssä ja muissa kasviöljyissä, pähkinöissä ja sian ja broilerin rasvassa, ja sitä on kohtalaisia määriä lähes kaikissa rasvoissa.

Lähde: Videotallenne Yusufin esityksestä (Video näyttäisi olevan poistettu. Kommenttiosiosta alta voi löytyä toimiva linkki.)

Advertisements

36 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] ollut yhteyttä riskiin. (Hyvän referaatin puheenvuorosta ja suoran linkin puheenvuoroon löydät täältä.) Tätä näkemystä voi pitää jo varsin arvokkaana lausuntona rasvan puolesta ja […]

 2. Mikä sitten selittää Pohjois-Karjala – tutkimuksen dramaattiset tulokset????

  Matti Verkasalo

  18.2.2017 at 13.11

  • Sydän- ja verisuonitaudit vähenivät samaan aikaan muuallakin kuin Pohjois-Karjalassa, vaikka tässä tutkimuksessa seurattiin vain P-K:n tilannetta, jos oikein muistan?

   Tarja Moilanen

   18.2.2017 at 18.39

  • Samaan aikaan alettiin lisätä seleeniä lannoitteisiin ja siten sen saanti nousi. Lisäksi tupakointi väheni. Siinä kaksi tärkeää syytä.

   MRP

   18.2.2017 at 19.20

  • Pohjois-Karjala-projekti ei todista mitään edes Pekka Puskan omasta mielestä:

   Pekka Puska: Pohjois-Karjala-projekti ei todista mitään (YouTube)

   Jari

   19.2.2017 at 19.01

  • Kuuntelin tämän professorin videon missä hän sanoi että suomalaisten tutkimuksen tulokset perustuivat harvinaisen korkeaan rasvan (suolan?) käyttöön ravinnossa. Ei ollut siis normaalin käytön perustuva tutkimus hänen mielestään.

   Pirkko Liisa

   20.2.2017 at 5.35

 3. Mistä voin löytää Pohjois-Karjala tutkimuksen tulokset? Ainut mitä löytyyPuskan oma arvio.

  Jyri Hakomäki

  18.2.2017 at 14.08

 4. Jaaaa…..taisi se Antti Heikkilä sittenkin olla oikeassa, vaikka sitä kuinka on nälvitty…..varsinkin Pekka Puskan kavereiden toimesta…..eli Puska paljastui elintarvikesuurteollisuuden pönkittäjäksi…..hävetä saisi ja kovasti….Tosin itse en ole uskonut näihin Puskan tarinoihin koskaan…

  ansku-v

  18.2.2017 at 19.30

  • Mikael Fågelholmkin oikoo vanhoja puskamaisia käsityksiään rasvojen vaarallisuudsta ja sokerin vaarattomuudesta. Kun hän vielä tunnustaa Antti Heikkilän teesit oikeiksi muiltakin osin, esim. vehnän tuhoista, alan epäillä häntä sittenkin rehelliseksi ja aikaansa seuraavaksi tutkijaksi. Näitä uusia lausuntoja ennen pidin häntä elintarviketeollisuuden vasallina ja korruptoituneen THL:n kätyrinä.

   Esko Vesa

   20.3.2017 at 17.37

 5. Taas kerrassaan todistettu, että kananmunat eivät olekaan sv-sairauksien aiheuttajia ! Munalla siis töihin !

  Risto Räsänen

  18.2.2017 at 19.36

  • Munalla töihin ja muuallekin, yksi parhaimmista ja ravinteikkaimmista ruoka-aineista ( LUOMUNA ). Kananmuna poistui THL:n mustalta listalta 2012, kun ei aiheutakaan kolesterolitason nousua.

   Reijo Silomaa

   20.2.2017 at 11.28

   • Kana kun on luonnostaan sekasyöjä niin ei se luomu ole todellakaan se paras vaihtoehto koska eviran sääntöjen mukaan kanat ovat nykyään kasvissyöjiä eikä niille saa antaa mitään eläinperäistä (sama koskee myös sikoja, lampaita ja nautoja, eli maitoon tehty pullataikina nokareella voita ja pintaan sivelty kananmuna tekee jo 3 eläinperäistä ainesosaa) Kananmunissa lienee se paras vaihtoehto ns. mummon vapaana juoksevat pihakanat jotka eivät ole eläissään teollisia rehuja nähneetkään ja syövät pihalta ruohoja, matoja, etanoita, sammakoita, hyönteisiä, hiiriä, jne ihan raatoihin saakka. Noiden yllä olevien mummon kanojen luonnomukainen ravinto ei todellakaan ole luomua sanan varsinaisessa merkityksessä, luomu sana on lähinnä markkinointi nimike jolla ihmisille luodaan mielikuva jostain…

    Jari Hiltunen

    11.5.2017 at 0.05

 6. Video ei enää toimi.

  Piia

  20.2.2017 at 13.16

  • Siltä vaikuttaa. Video oli alunperinkin ns. unlisted-tilassa, eli julkaisija ei välttämättä halunnut sille kovin laajaa yleisöä. Olen itse ottanut videon talteen, joten voin tarvittaessa jossain vaiheessa julkaista sen pääkohtia sen verran, ettei mene kovasti sitaattioikeuden yli.

   Jari

   20.2.2017 at 13.23

   • Jaksaisitko Jari varustaa videon suomalaisin kommentein, että mahdollisimman moni Suomessakin ymmärtäisi puhutun (siis jos saatat vielä videon toimimaan).

    Timo Kuusela

    21.2.2017 at 10.35

    • Voin kyllä jossain vaiheessa (kun ehdin) julkaista muutaman pääkohdan suomenkielisellä tekstityksellä.

     Jari

     22.2.2017 at 5.31

  • Näyttää toimivan ainakin Aseem Malhotran sivulla

   Christian Reinman

   22.2.2017 at 11.42

 7. Päivitystä. Yusuf on Maailman sydänjärjestön entinen puheenjohtaja. Minun mokani, etten tarkastanut tietoa järjestön omilta nettisivuilta vaan luotin sekä järjestöstä että Yusufista itsestään kertoviin Wikipedia-artikkeleihin. Järjestöstä kertovassa Wikipedia-artikkelissa Yusufin puheenjohtajakausi oli merkitty vuoteen 2017 asti.

  Jari

  20.2.2017 at 14.16

 8. Täältä löytyy puhe youtubesta: https://youtu.be/e09wQl1kkCE

  Pette

  20.2.2017 at 16.09

 9. Ei yllätä lainkaan kun ottaa itse selvää ja tutkii asioita, eikä usko vain ”asiantuntijoita” jotka eivät kykyne vasta-argumentointiin tai osoittamaan mikä uusissa tutkimustuloksissa on heidän mielestään virheellistä tai mistä syystä uutta tietoa ei huomioida kun pidetään edelleen vanhat suositukset voimassa.

  Ihmisten kusetusta ja raha puhuu. Kevyttuotteiden ihannointi ja viljamässäily melkoinen bisnes. Eihän niitä voi kuin puoltaa. .. Heikkilä mm. tästä jo informoinut hyvän aikaa sitten, ja ihan perustellusti

  Sara

  21.2.2017 at 20.36

 10. Tuolta voi lukea syitä miksi asia ei ole niinkuin Yusuf sanoo. TL;DR, hän ei ole asiantuntija ravitsemuksessa ja tutkimus ei ole kovinkaan vakuuttava. Varsinkaan, kun vastakkaista todistusaineistoa on kasapäin. https://www.linkedin.com/pulse/my-cousin-vinnys-diet-david-l-katz-md-mph-facpm-facp-faclm

  Mikko

  22.2.2017 at 3.15

  • Yusufin esittelemä tutkimustieto on aika lailla linjassa aikaisemman tutkimustiedon kokonaisuuden kanssa, kuten tämän kirjoituksen lopussa viitatusta katsausartikkelista ilmenee.

   Uutta tässä ei ole niinkään itse asia vaan se, kuka sen sanoo.

   Jari

   22.2.2017 at 5.27

 11. […] sydänjärjestön entinen puheenjohtaja Salim Yusufin puheen sisältöön, jota eräällä kotimaisella ravitsemusaiheisella sivustolla […]

 12. Moi,

  Voitko selventää, mistä tämä seuraava lause on poimittu kyseisen lääkärin puheesta: ”Kohtuullinen suolan käyttö (7,5 – 12,5 grammaa suolaa päivässä) on paras vaihtoehto.”

  Yusuf mainitsee optimaaliseksi päivittäiseksi suolamääräksi 3-5g puheessaan, ei 7,5-12,5g.

  TN

  22.2.2017 at 13.08

  • Kalvolla lukee ”Na intake in the moderate range (3 to 5 g/d) is optimal.” Tarkastin juuri myös videon lopusta yhteenvetokohdasta, että Yusuf sanoi ”Sodium intake”. Tuo määrä natriumia vastaa siis 7,5 – 12,5 grammaa suolaa.

   Jari

   22.2.2017 at 13.22

   • Moi,

    Kiitän ja kumarran. Näinhän se on.

    TN

    22.2.2017 at 13.40

 13. […] entisen puheenjohtajan ja erittäin arvostetun tiedemiehen, Salim Yusufin luennosta? Tässä suomenkielinen yhteenveto. Kannattaa katsoa hänen 22 min luentonsa Cardiology Update 2017 -seminaarissa (linkki Youtubeen). […]

 14. […] Ristiranta teki hänelle tuttuun tapaan erinomaisen artikkelin Yusufin […]

 15. Niin, ja miten sen suolan LAATU? Mistä helvetistä se ihmiskeholle sopimaton ja kokonaisuutena täysin tyhjä ”ruokasuola”/”pöytäsuola” on revitty? Siis oikeasti.. Keho ei edes voi käyttää sitä kunnolla kun siitä on karsittu kaikki ravinneaineet pois, kai lisäravinne-valmiste-firmoille raaka-aineiksi..? Miten ”tutkijat” ovat voineet (ja monet/useimmat vieläkin ovat..) olla niin kapeakatseisia etteivät osaa nähdä ihmiskehon biologisena elävänä kokonaisuutena, missä kaikki ”osat” ovat yhteydessä toisiinsa jne.. Taitaapi siinä olla aika härskejä intressejä backstage miksi ihmisten ei ”kuuluisi” olla ainakaan *liian* terveitä.. Harmaat bisnes-clownit vauhdissa.. +se vieläkin jostain ihme syystä (kahvi + stressi..??) vallassa oleva kollektiivinen dehydraatio joka jonka seuraamukset ovat vaikka mitä..*

  Teddy Smeds

  24.2.2017 at 19.16

 16. Myös aiemmat suositukset ovat perustuneet tieteellisiin tutkimuksiin. Kun kuulen sanaparin tieteellinen tutkimus, ajattelen: roskaallinen korruptio.
  Jo männä vuosituhannelta olen kuunnellut sydämeni ääntä. Vaikka se on saman suuntainen ylläolevan kanssa, mm. voita ja rasvaa, uskon varsinkin ravintosuosituksiin johtavien tutkimusten olevan tuottajien maksamia valheita.

  Risto Pihlajaniemi

  8.5.2017 at 3.20

  • Ainiijoo. Erityisesti, jos arvovaltaa käytetään tutkimuksen tukena, se on maksettua roskaa. Mitä enemmän arvovaltaa, sitä isompi valhe.

   Risto Pihlajaniemi

   8.5.2017 at 3.29

 17. Ja vielä. Uskon, että lääketeollisuuden ja lääketeollisuuden ”omistamien” lääkäreiden ja järjestöjen edun mukaista on maksimimäärä aitoja sairauksia, ja terveyden muuntamista sairauksiksi mm. määrittämällä kehon monia arvoja minulta kysymättä😊.

  Risto Pihlajaniemi

  8.5.2017 at 3.46


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: