Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Hiilihydraatit tuplasivat sydänriskin italialaisilla naisilla

with 2 comments

Italialaistutkijat selvittivät ruokavalion hiilihydraattien, glykeemisen kuorman, glykeemisen indeksin ja sepelvaltimotaudin yhteyttä. Tutkimuksessa oli mukana noin 48 000 italialaista naista ja miestä ja heitä seurattiin 8 vuoden ajan. Glykeeminen indeksi tarkoittaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta ja glykeeminen kuorma tarkoittaa hiilihydraattien määrää ja imeytymisnopeutta.

Kun naiset jaettiin neljään ryhmään riippuen heidän syömiensä hiilihydraattien määrästä, selvisi, että eniten hiilihydraatteja syöneillä naisilla oli kaksinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin vähiten hiilihydraatteja syöneisiin naisiin verrattuna. Naisilla nopeasti imeytyvät hiilihydraatit lisäsivät sydänriskiä mutta hitaasti imeytyvät eivät. Kun naiset jaettiin neljään ryhmään glykeemisen kuorman mukaan, niin korkeimmalla glykeemisellä kuormalla riski sairastua sepelvaltimotautiin oli 2,24-kertainen matalimpaan verrattuna.

Miehillä hiilihydraatit eivät vaikuttaneet sepelvaltimotaudin riskiin  yhtä selkeästi.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä. Dietary Glycemic Load and Index and Risk of Coronary Heart Disease in a Large Italian Cohort: The EPICOR Study

Written by Jari

13.4.2010 klo 5.12

2 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tiedoksi:

    http://www.studio55.fi/artikkeli/1090877/

    Terveisin,
    Jussi Kuusela

    Jussi Kuusela

    17.4.2010 at 8.55

  2. Siinä mielessä vähän erikoinen tutkimus, ettei miehillä ollut (tilastollista?) eroa. 😮

    Valtsu

    2.5.2010 at 18.31


Jätä kommentti