Ravitsemus ja terveys

Tutkittua ravitsemustietoa ja myyttien murtamista selkokielellä

Höttöhiilarit, kansanterveyden ykkösvihollinen

with 13 comments

Höttöhiilarit eli valkoinen vilja, sokeroidut elintarvikkeet ja perunavalmisteet ovat merkittävin useiden kansantautien riskiä kasvattava ruokavalion osatekijä. Varovaisen arvion mukaan noin puolet suomalaisten syömistä hiilihydraateista ja yli viidennes kaikesta energiasta tulee höttöhiilareista.

Harvasta ruokavalion osatekijästä on olemassa yhtä hyvää näyttöä kuin höttöhiilarien vaikutuksesta. Ne heikentävät veren kolesteroli- ja sokeriarvoja ja lisäävät ainakin sydän- ja verisuonitautien, kakkostyypin diabeteksen ja lihomisen riskiä. Toinen selvästi haitallinen ruokavalion osatekijä on transrasva, mutta se on jo saatu Suomessa melko hyvin kuriin. Höttöhiilareita ei ole.

Seuraavassa kaaviokuvassa on arvio suomalaisten hiilihydraattien saannista (hiilihydraattigrammojen mukaan) jaoteltuna hyviin hiilihydraatteihin ja höttöhiilareihin. Kuten kuvasta näkee, tuloksena on aika lähelle puolet ja puolet. Hyvät hiilihydraatit löytyvät oikealta puolelta ja höttöhiilarit vasemmalta.

Hiilihydraatit Suomessa

Laskennan lähtökohtana on käytetty Finravinto 2012 -tutkimusta ja sen sähköistä liitetaulukkoa 8, hiilihydraattien, sokereiden, sakkaroosin ja kuidun saanti raaka-aineluokista. Luvut ovat 25-64-vuotiaiden miesten ja naisten keskiarvoja.

Hyvien hiilihydraattien puolelle on laitettu kasvikset, palkokasvit ja pähkinät, hedelmät ja marjat, osa perunasta, osa viljatuotteista ja osa maitotuotteista. Jaottelu ei ole erityisen tarkkaa tiedettä johtuen tutkimuksen epätarkkuuksista ja erilaisista näkemyksistä hyviin ja huonoihin hiilihydraatteihin liittyen.

Perunoiden käyttö on jakautunut melko tasaisesti tuoreeseen perunaan tai perunamuusiin ja muihin perunaruokiin tai -valmisteisiin, joten peruna on laitettu puoliksi hyvälle puolelle ja puoliksi höttöpuolelle.

Viljoista ruis, kaura ja ja ohra on laitettu kokonaan hyvälle puolelle. Vehnästä noin kaksi kolmannesta ja riisistä ja pastasta noin puolet on laitettu höttöpuolelle. Tämä laskenta perustuu Finravinto-tuloksissa ilmoitettuun kuidun ja hiilihydraatin määrään suhteutettuna vastaavan täysjyvätuotteen koostumukseen.

Maitotuotteista on laitettu höttöpuolelle Finravinto-tuloksissa ilmoitettu sakkaroosin määrä, mikä vastannee käytännössä lisättyä sokeria. Liha on höttöpuolella, koska niiden kohdalla hiilihydraatti lienee lisättyä sokeria.

Kasvisten ja hedelmien määrä voi näyttää yllättävän pieneltä, mutta sille on luonnollinen selitys: niissä on vähän hiilihydraatteja ja paljon vettä. Siksi niiden osuus ei ole kovin suuri hiilihydraattigrammoissa mitattuna.

Noin puolet kaikista suomalaisten syömistä hiilihydraateista koostuu höttöhiilareista. Suomalaiset saavat energiastaan noin 44 % hiilihydraatteina, eli höttöhiilarit täyttävät noin 22 % kaikesta ruoan energiasta. Höttöhiilarit ovat siis energiassa mitattuna selvästi suurin haitallinen tekijä suomalaisten ruokavaliossa. Ykkösvihollinen!

Ne asiantuntijat, jotka seuraavat aktiivisesti tutkittua tietoa ja ovat aidosti kiinnostuneita kansanterveydestä, varoittavat kansalaisia ensisijaisesti höttöhiilarien vaaroista ja kehottavat rajoittamaan niiden käyttöä. Niitä kannattaa vaihtaa kaaviokuvan oikealta puolelta löytyviin hyviin hiilihydraatteihin ja erityisesti rasvoihin monipuolisesti. Niiden vaihtaminen ”kovaankin” rasvaan parantaa terveyttä ja vaihtaminen ”pehmeään” rasvaan vielä enemmän.

Ai niin, kuinka niin varovainen arvio? Finravinto-tutkimuksen tulokset perustuvat tutkimukseen mukaan kutsuttujen henkilöiden omaan ilmoitukseen. Tämän tyyppisissä tutkimuksissa ilmenee usein aliraportointia eli eräänlaista kaunistelua. Todellisuudessa epäterveellisen höttöhiilarin osuus voi olla jonkin verran ilmoitettua suurempi. Lisäksi Finravinto-tutkimuksessa ilmoitetut viljatuotteiden kuidun määrät ja maitotuotteiden sokerin määrät vaikuttivat melko optimistisilta siihen verrattuna, mitä kauppojen hyllyiltä löytyy.

Mitä mieltä lukijat ovat? Mikä on höttöhiilaria? Onko höttöhiilareihin tartuttu Suomessa tarpeeksi tarmokkaasti?

13 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Valitettavasti höttöhiilareitten ja ns hyvien hiilareitten ero on hyvin häilyvä. Esimerkiksi pasta on taulukon mukaan molempia. Yksi lääkäri sanoi mulle aikanaan että valkoinen leipä on hyvää ravintoa koska valkoisen ja täysjyväleivän ero on minimaalinen

  fitmarkku

  5.12.2014 at 18.36

 2. Höttöhiilareissa olennaista on etenkin, lihooko niitä syömällä. Hoikkana pysyvälle höttöäkin menee ilman ongelmia kohtalaisia määriä. Toisaalta kova rasva on hoikallekin haitallista kohonneen kolesterolin kautta.

  jeppe

  5.12.2014 at 19.30

  • Kova rasva ja erityisesti eläinrasva, jossa on mukana myös jonkin verran pehmeää rasvaa, ei ole erityinen ongelma kolesteroliarvoille. Höttöhiilarit ovat niidenkin suhteen huonoin vaihtoehto. Tässä aikaisemmassa kirjoituksessa on havainnollinen kaaviokuva: https://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2013/10/03/kuitua-vai-rasvaa-kolesterolille/

   Jari

   6.12.2014 at 4.15

   • Ei noin. Tyydyttynyt rasva huonontaa selvästi LDL-arvoja joten se on ongelma kolesteroliarvoille HDL-tasojen nousu ei ole niin merkityksellistä sillä safa vaikuttaa huonontavan HDL:n toimintakykyä joka nykytiedon valossa on jopa merkityksellisempää kuin HDL-tasot. Höttöhiilarit ovat toki nekin huono vaihtoehto.

    Termi ”eläinrasva” on NIIN merkityksetön ja monessa mielessä harhaanjohtava ettei sitä pitäisi käyttää. Esim. naudanlihan vs rasvaisen kalan rasvahappoprofiilit (molemmat ”eläinrasvaa”) ovat HIUKKASEN erilaisia …

    Mie

    16.4.2015 at 17.54

 3. Eikö se nyt ole vähän hiusten halkomiste, että onko höttö vai hyvää hiilihydraattia. Nämä ruoka-aineet sisältää joka tapauksessa tärkkelystä, joka toimii lähes puhtaan sokerin tavoin elimistössä ja nostaa verensokeria samassa tahdissa kuin puhdas sokerikin. Jos insuliini toimii niinkuin pitää, ja verensokeri pysyy kurissa niin mikäs on leipää syödessä. Jos insuliini toimii huonosti, niinkuin meillä monella terveellä asia on (perimästä johtuen), niin parempi välttää runsasta hiilihydraatin syömistä. Siten välttää ainakin lihomista. 60 g hiilihydraattia/vrk on erään tutkijan suositus tai alle, jos tarpeen. Se on vain reilu 100 g/vrk tummaa leipää. Siinä kaikki. Nykyisin ihmiset syövät moninkertaisesti tämän määrän.

  erklait

  6.12.2014 at 12.12

 4. Kiinnostava kirjoitus. En tosin ole varma onko hiilareiden luokitteluperustasi riittävän luotettava. Oletetaan kuitenkin että analyysisi on oikea. Tällöin höttöhiilarit tosiaan ovat iso uhka. Toistuvasti ihmettelen miten karkkipusseihin ja valkoiseen viljaan suhtaudutaan niin sallivasti suhteessa tyydyttyneeseen rasvaan. Esimerkiksi Paula Hakala Yhteishyvässä menneellä viikolla totesi että valkoisen leivän lihottava vaikutus on tarua. Erikoinen kommentti kun useiden tutkimuskoosteiden (esim. Fogelholmin et al 2012) mukaan valkoinen vilja nimenomaan lihottaa. Se myös lisää useiden sairauksien vaaraa. Argh!

  • Yhteishyvä kirjoittaa tietenkin myyjän kannalta. Muuten jäisi ranskanpullat hyllyyn. Samaa se on muillakin lehdillä. Mainostajan ehdoilla mennään ja ”totuus” ilmoitetaan sen mukaan.

   JR

   8.12.2014 at 14.26

 5. Ei ole mitään höttöhiilareita. On vain hiilareiden väärinkäyttöä ylettömän ja yksipuolisen ravinnon muodossa. Pasta, riisi ja peruna ovat ystäviä. Jopa sokeri.

  siantuntia

  13.12.2014 at 10.04

 6. Briteissä tutkittu teollisuuden linkityksiä. Tässä on mielestäni se mikä pitää ottaa vahvasti mukaan kokonaisuutta arvioitaessa; sidonnaisuudet. Suomessa ei ole käsittääkseni tällaisia vielä tutkittu.

  ”BMJ investigation reveals network of links between public health scientists and sugar industry

  Public health scientists and a government committee working on nutritional advice receive funding from the very companies whose products are widely held to be responsible for the obesity crisis, an investigation by The BMJ reveals today.
  Findings from the special report raise important questions about the potential for bias and conflict of interest among public health experts as the UK faces a growing obesity epidemic.”

  http://medicalxpress.com/news/2015-02-bmj-reveals-network-links-health.html

  Jussipussi

  12.2.2015 at 14.17

 7. Nyt kiireesti yksilön syyksi laittamaan….

  ”Added Fructose

  A Principal Driver of Type 2 Diabetes Mellitus and Its Consequences”
  http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00040-3/abstract

  Jussipussi

  12.2.2015 at 14.24

 8. Laitetaan vielä tämä.

  ”Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis

  Conclusions Dietary recommendations were introduced for 220 million US and 56 million UK citizens by 1983, in the absence of supporting evidence from RCTs.”

  http://openheart.bmj.com/content/2/1/e000196.full

  Jussipussi

  12.2.2015 at 22.38

 9. Kuopiosta:

  ”Summary:
  Egg consumption may reduce the risk of type 2 diabetes, according to new research. Type 2 diabetes is becoming increasingly widespread throughout the world. Research has shown that lifestyle habits, such as exercise and nutrition, play a crucial role in the development of the disease. A new study has found that egg consumption was associated with a lower risk of type 2 diabetes as well as with lower blood glucose levels. Men who ate approximately four eggs per week had a 37 per cent lower risk of type 2 diabetes than men who only ate approximately one egg per week. This association persisted even after possible confounding factors such as physical activity, body mass index, smoking and consumption of fruits and vegetables were taken into consideration.”

  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150402081806.htm

  Jussipussi

  3.4.2015 at 19.13

 10. Ruotsin suunnalta:

  ”High-fat dairy products linked to reduced type 2 diabetes risk

  Summary:
  Consumption of high-fat yoghurt and cheese are linked to a reduction in the risk of type 2 diabetes by as much as a fifth, according to new research. High meat consumption, on the other hand, is linked to a higher risk.”

  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150402081804.htm

  Jussipussi

  3.4.2015 at 19.15


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: